Údolí řeky Douro
Kulinářský výlet do Portugalska, tentokrát do údolí řeky Douro (2016). Pořad Kluci v akci 15.7.2017 v režii M. Froyda.
Údolí řeky Douro je malebná část portugalského vnitrozemí, kde dozrávají sladké, po medu vonící fíky, šťavnaté pomeranče i citrony. Tady se pěstuje réva vinná, z níž se vyrábí věhlasné portské víno. Vinice se rozkládají ve strmých kopcích a víno se zde zpracovává původní metodou.
V jednom ze sklepů si s Carlosem Piresem uvaříme specialitu – cibulovou polévku
s uzeným jelítkem, kterou si dodnes nosí dělníci na vinice, tradiční a výtečnou tresku s krustou z kukuřičného chleba a telecí kotletu s rizotem. Všechny pokrmy jsou jednoduché, výborné a velmi blízké české chuti.
Za spolupráci na realizaci tohoto dílu patří srdečné díky Petře Coelho z Turismo de Portugal, Sandře Lorenz z Porto and Northern Portugal Official Tourism Board a průvodkyni Catarine Plácido, a Danielu Šabíkovi z ČSA.
Recept v dílu Kluci v akci 15.7.2017
Telecí kotleta s rizotem
Lahůdkové maso s jemným rizotem nemá chybu.
600 g telecí kýty, sůl
mletý pepř, olivový olej
Telecí kýtu osolíme, opepříme a na pánvi s trochou olivového oleje opečeme z obou stran. Podáváme s rizotem (viz níže).
Rizoto:
1 hrnek rýže typu carnaroli nebo arborio (v Portugalsku arroz carolino)
1 cibule, 2 stroužky česneku
100 g uzeného hovězího krku,
olivový olej, voda, sůl
100 g mladého zelí
Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, na kostičky nakrájený uzený hovězí krk, přidáme rýži, osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a dusíme 15 minut, až je rýže na skus a má krémovou konzistenci. Během vaření promícháme a podle potřeby doplníme vodu. Ke konci varu přidáme na tenké nudličky (Juliene) nakrájené mladé zelí.
Pořad Kluci v akci můžete sledovat
15. 7. 2017 od 18,25 hodin na ČT1!
Zdroj, foto: Česká televize