V pořadu Kluci v akci – letní speciál s datem 19.7. 2013 uvidíme tipy na výtečné maďarské dezerty. Podobně jako Vídeň, je i Budapešť metropolí kavárenského života, výtečné kávy a sladkých dezertů, kterým stěží odoláte. Tradice maďarského cukrářství je věhlasná, a ačkoli se během času chutě i vkus strávníků mění, zůstává řada nesmrtelných zákusků pocházejících z dědictví rakousko-uherské monarchie.
O některých si jen povíme, jiné si v našem premiérovém letním speciálu připravíme.
Nyní jen namátkou - oblíbený Dobošův dort je složen z šesti tenkých, zvlášť upečených piškotových plátů spojených čokoládovým máslovým krémem, a je pokryt karamelovou polevou.
Krumpli jsou marcipánové brambůrky plněné čokoládovým máslovým krémem, gesztenye neboli kaštany jsou vyrobeny z jemné kaštanové hmoty a polité čokoládovou polevou. Čokoládové řezy Rigó Jancsi nesou jméno po maďarském cikánském primášovi, bravurním houslistovi, jehož hudba a uhrančivé černé oči měly na svědomí společenský skandál.
Maďarská kuchyně má i své oblíbené domácí zákusky, které si už našly nebo teprve najdou cestu do vašich kuchyní, jako například almás pite - jablečný koláč, lekváros szelet - koláč s marmeládou, či tvarohové řezy a la Rákóczi, pojmenované po autorovi, který tento dezert vytvořil pro maďarský restaurant na Světovou výstavu v Bruselu v roce 1958.