Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 17.09. 2024
Dnes má svátek Naděžda
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Novinkové domy snů a mrakodrapy na Prima ZOOM

8. 09. 2024 | Televizní tipy
Seriálový návrat, na který jste čekali! Veleoblíbené Norské domy snů, jeden z nejúspěšnějších skandinávských pořadů, se vrací se svou již osmou řadou. Opět v čele s designérem Halvorem Bakkem a jeho řemeslně zdatnými kamarády. Češi milují chaty, ale Norové taky. Užijte si fantastické chatové proměny na pozadí krásné přírody v pokračování oblíbeného norského seriálu a získejte zajímavé tipy i pro svou chalupu.

Mrakodrapy jako obří vykřičníky protínají příběh našeho městského rozvoje. Velká města po celém světě závodí v překonávání gravitace a staví mrakodrapy vysoké i několik stovek metrů. Kde se vzala touha po výškových rekordech a jak je vůbec možné postavit budovu až do nebes? Od konce 19. století až dodnes se lidé předhánějí, kdo postaví vyšší budovu. Jde o to vzdorovat gravitaci a zanechat symbol lidstva. 

Novinkové domy snů a mrakodrapy na Prima ZOOMSeriál popisuje, jak se postupně vyvíjely plánování a stavba mrakodrapů, a to jak z pohledů stavebního a praktického, tak i estetického a symbolického. Od Chicaga po Londýn, od Tokia po Dubaj. Velká města se stále snaží vymýšlet způsoby, jak stavět líp a výš a vytvořit nezaměnitelné panorama místa. Zároveň je možné pozorovat, jak se města měnila v průběhu času, jaké impulsy a historické události ovlivnily způsob a účel stavby budov. Design, stavitelství a architektura ve dvou zajímavých seriálech na Prima ZOOM.

S Prima ZOOM na chatu i do výšin:


Od 8. 9. 20.00 Norské domy snů VIII
Od 8. 9. 23.05 Mrakodrapy

Norské domy snů VIII (6 dílů – premiéra neděle 20.00, opakování středa v 9.20)

Halvor Bakke a jeho nabroušený tým profi tesařů Ole Rosén-Lystrup a Torkel Gjerset jsou zpátky, aby nám znovu vyrazili dech pohledem na božské přírodní scenérie a stejně okouzlující důmyslné přestavby norských domů. Tato neohrožená trojice opět zamířila na nová vzrušující místa v severské divočině, kde už na ně čeká práce. Půjde jim pěkně od ruky? Vždyť nejedna místní chata, dům či chalupa potřebuje láskyplnou péči zkušených televizních renovátorů. Během natírání a broušení se navíc chlapci velkoryse dělí o dobré rady a tipy, jak na to. A každá fuška, do níž se s chutí pustí, končí jako jedno velké dobrodružství.


Mrakodrapy (6 dílů – premiéry neděle po 23.00, reprízy středy v 16.50)

8. 9. – Postaveno v Americe

První díl se zabývá obdobím 1885–1930 a stavbami v Chicagu a New Yorku. Stavět do výšky je znakem bohatství, moci a prosperity. Příběh stavby mrakodrapů začíná v Chicagu. Jedná se o město architektury vysokých budov, ve kterém lze sledovat práci architektů za posledních sto let. Současně bylo Chicago prvním městem koncipovaným moderním způsobem – ten vznikl po požáru v roce 1871, který zničil většinu tehdy ještě dřevěných budov. V dokumentu je popsán vývoj komerční architektury, způsobů stavby a používaných materiálů, včetně vynálezů jako bezpečností pojistky u výtahů.

15. 9. – Funkčnost nade vše

Další díl se věnuje období 1933–1972. Začíná velkou hospodářskou krizí a jejími důsledky. Například New Yorku se trvalo vzpamatovat přes deset let, a i tak se do doby po druhé světové válce stavělo jen velmi málo. Z NY se přesouvá dění do Londýna a jsou zmíněny nové materiály jako hliník nebo způsoby údržby vnějších skleněných oken a vysoká nebezpečnost této práce. Stavba mrakodrapů stojí v této době na třech nejdůležitějších aspektech – funkci, financích a módě. V Evropě se kromě Londýna stavěly mrakodrapy i v Itálii. Jeden z prvních moderních mrakodrapů v Evropě byl postaven v Miláně. Nakonec se dokument vrací zpět do NY a Chicaga, kde začaly znít požadavky, aby lidé v centru nejen pracovali, ale i bydleli. Při vývoji technologie stavby do výšky je největším nepřítelem vítr. Na modelech se pak v simulátoru povětrnostních podmínek ve výšce nad 300 m zkouší, jaká konstrukce větru odolá. Dalším důležitým aspektem stavby je nutnost přemýšlet nad životností budovy a stavět s ohledem na budoucnost, aby se budova předčasně nedočkala demolice.

22. 9. – Památky a peníze

Třetí díl popisuje vývoj stavby mrakodrapů v letech 1972–1997. Bouřlivá sedmdesátá léta v NY se vyznačovala ekonomickou recesí, NY průmysl byl na pokraji zhroucení. Lidé se stěhovali na předměstí, kde byla velká kriminalita. V tomto období v NY překvapivě vyrostlo Světové obchodní centrum. Na výstavbě se podílela finančně vláda, aby podpořila obnovu města. Novinkou bylo například zefektivnění výtahové dopravy v budově. Stále se vymýšlely nové technologie, které odolají větru, navíc se v 80. letech objevují mrakodrapy už v postmoderním stylu. 

Kromě NY ukážeme i stavby z Chicaga a následně v Asii, kde se snažili vyrovnat prosperitě a pokroku Spojených států. Stavba mrakodrapů znamená pro každé město další úroveň modernizace. Do budov se nastěhují velké společnosti a vytvoří pracovní místa. V polovině 80. let se takto modernizoval například Hong Kong, kde vznikl velmi dobrý systém infrastruktury. Hongkong se snažil fungovat jako obchodní most mezi Východem a Západem. Německo se během 90. let stalo průkopníkem v oblasti enviromentalismu a udržitelnosti. To se projevilo i ve stavebnictví – zelené střechy, fasády, propustné chodníky… Díky tomu jsou dnes některé z nejlepších výškových budov právě v Německu, konkrétně ve Frankfurtu.

29. 9. – Síla a umístění

V další části popíšeme roky 1998–2004. Budovy mohou být využity nejen jako důsledek ekonomického růstu, ale i jako jeho motor, což vidíme především na příkladech asijských mrakodrapů. Další moderní budovy se staví v Dubaji nebo Londýně. S postupem let se klade čím dál větší důraz na smysluplnou a udržitelnou výškovou výstavbu. Nejvíce ale v tomto období ovlivňuje stavbu konstrukce mrakodrapů teroristický útok na newyorská Dvojčata v roce 2001. Začíná se stavět především s ohledem na odolnost budov při požárech, výbuchu bomby apod. Konstrukce Dvojčat sice byla natolik propracovaná, že samotný náraz letadel věže nezbořil, ale následně se budovy zhroutily kvůli hořícímu leteckému palivu a poničené protipožární ochraně. Ocelová konstrukce takovou intenzitu požáru nevydržela, proto se následně stavební inženýři zaměřují na bezpečnější způsoby stavění – tzv. konstrukční nadbytečnost.

6. 10. – Vertikální vesnice

Architekti i nadále přicházejí s inovacemi a závod o nejvyšší stavbu na světě pokračuje dál. Zapojují se další země jako Čína a Japonsko, kde vznikají vskutku impozantní stavby. Jedna ale všechny předčí – Burdž Chalífa v Dubaji.

13. 10. – Budoucnost probíhá teď

Závěrečná část se soustředí na projekty, které byly dokončeny zcela nedávno nebo jsou ještě ve výstavbě. Nabízí také pohledy architektů a designérů na to, jak podle nich bude vypadat budoucnost ve stavebnictví.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !