Startuje další týden pořadu Prostřeno! Je zajímavý hned
v několika ohledech. Trošku se roztrhl pytel se zeleninovými krémy,
jahodami a zábavnými svítícími čelenkami. V Ostravě a okolí se sešlo více
mužů nežli žen. Jiří je bavič týdne, má vtipné hlášky a ze zmrzlého ovocného
moučníku udělá dokonce atrakci, na jakou jeho hosté dlouho nezapomenou.
Stejně si ale myslí, že nejlepší dezert je šunka. Mají soutěživá Bedřiška a zdánlivě nenápadná Tereza proti takové přesile vůbec šanci na výhru 25 000 korun? Určitě ano, protože Ostraváci se předvedli jako sehraná parta, velkorysá a fér, body se udělují podle kvality. O tom, že je to pravda, se diváci přesvědčí od pondělí do pátku v 18.00 na Primě v oblíbené gastronomické show Prostřeno!
Pondělí: suverén Michal (33)
V minulosti pracoval jako číšník a prodavač, momentálně
je nezaměstnaný. O to více se ale může věnovat své maličké, teprve tříměsíční
dcerce Nikolce. Michal vaří často, rád a umí skoro všechno, i když
upřednostňuje česká jídla. Miluje svíčkovou a je to typický milovník masa,
který rád hostí své přátele, od nichž je zvyklý na potlesk. Bude trošku trpět
při polévkách, protože mu prý chutnají všechny stejně, i když sám také jednu
připraví. Je to brokolicový krém, který druhý den v obměněné podobě udělá
jeho hlavní soupeř Honza. Michalovo hovězí ragú na červeném víně s kaší by
mohlo potěšit Bedřišku, která má také spíše mužské chuti. Dokonce i předkrm
bude z masa, ale kuřecího. Na závěr hra s žížalkami a jahody!
Úterý: gurmán Honza (27)
I když Jan vystudoval gymnázium, pracuje jako číšník. Nevaří
příliš dlouho, ale docela tomu propadl, stejně jako sportům a pokeru. Má
přítelkyni a bydlí v rodinném domě s rodiči, v přízemí mají
bazén a na jejich dřevěné obklady prý snad padla půlka Beskyd. Honza vaří
s nadhledem, lehce, všechno mu jde od ruky. Přitom předkrm je domácí
paštika, hlavní jídlo pečený telecí hřebínek s parmazánovou krustou.
Příloha je také výrazná a zajímavá, stejně jako lehký moučník z jahod, Janův
vlastní recept. Jeho večeře vypadá a chutná jako kapitola z vysoké
gastronomie a jeho hosté to také tak vnímají. Budou to také umět ocenit? Navíc
se zprvu nenápadný Jan projeví jako milý člověk a příjemný společník se smyslem
pro poetickou zábavu.
Středa: soutěživá Bedřiška (47)
Zkušená kuchařka Bedřiška rozhodně nevypadá na to, že má už devětadvacetiletého syna. Také jednoho dvanáctiletého a manžela. Z toho vyplývá, že v kuchyni strávila a tráví hodně času, ale ráda. Dokonce často hostí i přátele, nevnímá to jako nějakou otročinu kolem sporáku. Štíhlá atraktivní žena se stará o nehty a přitom zvládá řadu koníčků. Co si přichystala pro hosty, až dorazí do jejího domu? Bedřiška zvolila švestky jako předkrm, jsou to oblíbené švestky ve slanině s mandlí. Jako hlavní chod podává samozřejmě maso. Mezinárodní šmak její večeři uprostřed týdne dodají salát a moučník. Řeckým prvkem budou tzatziki a italským mascarpone řezy.
Čtvrtek: bavič týdne Jiří (37)
Rozvedený grafik a otec desetileté dcery Nikoly momentálně
renovuje byt, kde žije s přítelkyní, a tak se vaří u jeho maminky. Navrhl
si poměrně složité menu, a i když vaří rád, jeho zkušenosti a ne tak úplně
známé prostředí udělají své. Jirka po sobě nerad uklízí, tak to s hoštěním
normálně nijak nepřehání. Zato humor a nadhled ho nikdy neopouštějí. Že snědl
hodně vtipné kaše, se projeví zejména ve čtvrtek, kdy mu běží čas a moučník
s jahodami, vínem a želatinou vzdoruje. A tak Jiří usoudí: „Co neztuhne,
to zmrzne!“ Má pravdu. Plánoval, že hosty pobaví jeho pexeso, ovšem kvůli renovaci
se ztratilo neznámo kam. Ještě že je v mrazáku moučník. Zdroj osvěžení a
také zábavy. A jestli náhodou vyhraje, mamince okamžitě koupí novou linku.
Tahle je prostě nemožná…
Pátek: obchodnice Tereza (26)
Svobodná Terezka provozuje bazar s dětským oblečením. Bydlí sama s pejskem Danýskem, zatím vaří pro kamarádky, s nimiž si jednou za týden dělají takové soukromé Prostřeno! Přiznává, že vaření stylem pokus-omyl jí není neznámé a že hodně nepovedených kreací končívá v odpadcích nebo na dně toalety. To jí ale nebrání prodírat se gastronomickou houštinou dál a dál. Tak třeba napotřetí pochopila, kde dělá chybu se svým jablečným moučníkem. Zamíchá nepečený dezert jako poslední jídlo týdne bodovým skóre před vyhlášením finále? A překvapila soupeře svým pasticem? Ani v gastronomii kovaní muži nevědí, že jde o řecké jídlo, protože jeden z Tereziných strýců je Řek. Proč si tedy jako předkrm nezvolila řecký salát, ale italskou mozarellu s rajčaty? Inu, Terezka to zase tak moc neřeší, prostě jí to tak chutná a doufá, že lehké jídlo potěší i její hosty. Uvidíme v pořadu Prostřeno!
Zdroj: Prima
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz