V zásadě se ve všem kávovém vybavení zbavujeme při čištění jedné ze dvou věcí - kávových usazenin nebo vodního kamene. A každá se čistí jinak. Zatímco na odstranění vodního kamene můžete použít babičkovské přípravky a triky, na mastnotu a kávové usazeniny obecně doporučuju vždycky speciální přípravek.
Vodní kámen
Ideálně byste pro přípravu kávy měli používat filtrovanou nebo balenou vodu. Jednak tím prodloužíte životnost svého kávového vybavení, a jednak je voda opravdu bez chuti a káva tak z ní bude chutnat nejlépe. Běžnou vodu ale budete vždy používat minimálně na mytí, takže byste jednou za čas měli části, kde se může kámen usazovat, důkladně očistit. Tady není problém použít obyčejnou kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve vodě a pak samozřejmě pečlivě propláchnout. Zanesené díly jednoduše jednou za několik týdnů (podle tvrdosti vody) do roztoku postavte nebo ho do nich nalijte (nejčastěji do zásobníku vody) a nechte protéct kávovarem. Moderní superautomatické nebo kapslové kávovary si většinou o čištění řeknou samy a je třeba dodržovat instrukce výrobce.Kávové usazeniny
Nejčastěji ale budete bojovat s kávovými usazeninami, které mohou při zanedbání údržby chuť výsledného nápoje zničit. Zatuchlost v kávě může být samozřejmě důsledkem použití staré kávy, často se ale spíš setkávám s tím, že pochází z nevyčištěného mlýnku, nemyté skladovací nádoby a někdy dokonce ze špatně vymytého šálku. Co je tedy potřeba čistit?Ruční mlýnek - stačí rozebrat, vypláchnout kameny vodou a jarem a důkladně osušit. Tady ale pozor, abyste díly vrátili do mlýnku přesně. Doporučuji si mlýnek před rozebráním nafotit a také spočítat, kolikrát jste otočili šroubem nastavujícím hrubost mletí, abyste ho snadno vrátili na stejnou hrubost. V domácích podmínkách byste ho měli čistit alespoň jednou za dva týdny.
Elektrický mlýnek - stačí rozebrat (většinou je to velmi snadné) a vyluxovat vysavačem. Doma to stačí jednou za dva týdny, v kavárnách by to měla být denní činnost. Jenom pozor, abyste si nevyluxovali těsnění.
Hlava kávovaru - tady použijete prostředek přímo určený pro čištění kávovarů. Pro čištění pomůže i kartáček, kterým mechanicky odstraníte nečistoty. Použít můžete jakýkoliv, existuje ale i speciální kartáček pro hlavu kávovaru, který je upravený tak, aby se vešel opravdu všude. Čistit byste ji měli denně.
Odnosové nádobí, skladovací nádoby, příslušenství - vše, kde kávu skladujete (ať už zrnka nebo nápoj), pravidelně promývejte roztokem, která je zbaví mastnoty, tedy olejů, které káva uvolňuje. Týká se to především nádob, kde je káva uzavřená (termosky, odnosové hrníčky, dózy...) i vybavení, jako je frenchpress, aeropress a podobné. A extrahovanou kávu nikde nenechávejte, „lógr” vyhoďte ihned po přípravě nápoje.
Tryska na mléko
Tady se neusazuje kávová mastnota, ale zasychá a pálí se mléko, což je pro chuť nápoje a samotný kávovar podobně problematické. Po každém použití je proto třeba trysku profouknout a otřít.
Zdroj, foto: Doubleshot