V různých koutech Česka je datum 11. listopadu spjato s přípravou voňavé a křupavé pečínky. Chovatelé mají v té době napilno, nápor zákazníků očekávají i supermarkety a potravinové řetězce. Odkud ale tradice svatomartinské husy pochází? A proč ji děláme právě na Martina?
Husa v roli zrádce
Tak jako téměř každý zvyk lze i svatomartinskou husu vykládat dvěma způsoby: mytickým a antropologickým.Mytické pojetí má hned několik vysvětlení, proč se na Martina dělá právě husa. Jedna pověst praví, že když měl být svatý Martin jmenován biskupem, z vrozené skromnosti se před touto poctou ukryl do husince. Místo toho, aby husy Martinovu skrýš bránily, zradily jej svým kejháním, a proto skončily na pekáči. Jiná legenda říká, že husy svojí hlučností neustále přerušovaly Martinovo kázání. Za trest tak pykají na svatomartinské tabuli. Mezi lidmi však tyto pověsti nejsou příliš známé. O huse v roli zrádce slyšelo jen zhruba 0,5 % populace, jak uvádí průzkum společnosti Médea RESEARCH.

Ať tak, či onak, jisté je, že tradice se zachovala do dneška. Nejvíce ji přitom dodržují Pražané. Podle uvedeného nezávislého výzkumu se téměř 15 % z lidí, kteří pravidelně pořádají husí hody, koncentruje do Prahy. Až za hlavním městem následuje Morava (skoro 10 %) a zbytek Čech (8,7 %).
Jak husu správně udělat?
Tajemství šťavnaté a voňavé pečínky spočívá v pomalé přípravě, které věnujte klidně i 12 hodin. Trouba přitom musí být zahřátá jen velmi málo. Průměrná husa se při teplotě 100°C upeče za sedm až osm hodin. Ideální je ponořit maso do sádla, předejdete tak jeho vysušení. Pečeni můžete podávat buď klasicky s knedlíkem a zelím, nebo vyzkoušejte bramborové lokše maštěné husím sádlem. Pokud nemáte domácí chov, nevadí. Kvalitní husu seženete i v běžném supermarketu.Zdroj, foto: Kaufland