Pokud přemýšlíte nad svým jídelníčkem a chcete se stravovat zdravěji, začněte u úplného základu – nahraďte alespoň částečně klasické obiloviny jejich alternativami.
Pšenice špalda je prastarým druhem obiloviny, která neprošla procesem hybridizace ani genetických úprav. Vyznačuje příjemnou oříškovou chutí, ale především i svým výjimečným složením. Obsahuje vysoký podíl bílkovin a nenasycených mastných kyselin, které jsou tělu prospěšné. Kromě toho také vitamíny skupiny B a řadu minerálů, jako je hořčík, vápník, draslík, fosfor a zinek.
Špaldu můžeme najít i v některých dnešních výrobcích, například v celozrnné mouce. Můžete ji ale zakoupit i samostatně a upéct z ní chléb nebo zdravé cookies. Skvěle se hodí také k pufování Podle legendy našich babiček je špalda surovinou, která dodá dobrou náladu a zahání zahořklost.
Kamut, stejně jako špalda, patří k původním druhům pšenice a neprošel žádným šlechtěním a zachoval si tak všechny své vlastnosti a zdravotní benefity z minulosti. Tím největším je vyšší obsah živin než u běžné pšenice seté, v první řadě obsahuje o 20 – 40 % více bílkovin, ale má i mimořádně vysoký obsah selenu. Naleznete u něj také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, zinku a hořčíku. Produkty z kamutu mají navíc typickou chuť – jsou výraznější a přirozeně chutnají po oříšcích.
Kamut se dá koupit především v obchodech se zdravou výživou, a to ve formě zrnek nebo již zpracovaný na mouku.
Koupit se dají také kamutové těstoviny nebo se zpracovávají celá vařená zrníčka, například do salátů. Kamut je také jednou z mála obilovin, která je chráněná proti křížení a jinému zneužití registrovanou značkou. Poslední zajímavostí o kamutu je také fakt, že patří k nejméně alergizujícím potravinám na světě, přestože obsahuje lepek. Bývá proto často vhodný i pro lidi, kteří trpí nesnášenlivostí pšeničné mouky.
Na závěr představujeme amarant, obilovinu, která má několik přezdívek a také nejvyšší obsah bílkovin ze všech známých obilovin a jeden z největších podílů vlákniny mezi obilovinami. Laskavec, amarant nebo sloní ucho, tak se přezdívá semínkům ve velikosti sezamu. Dalšími zdravotními benefity je vyšší obsah železa, ale i vápníku, hořčíku a kyseliny listové.
A jak amarant připravit? Můžete samozřejmě zakoupit již hotovou amarantovou mouku, nebo například amarantové vločky. Zrnka lze navíc opékat nebo dusit a dají se využít jako příloha, do polévek nebo do salátů. A zajímavost na závěr? Traduje se, že amarant je známý a běžně využívaný již 8 000 let.
Na českém trhu je běžně k dostání špaldová mouka, a to i ve velkých řetězcích. Pokud zapátráte a podíváte se do obchodů se zdravou výživou, nebude problém sehnat ani mouku amarantovou nebo kamutovou, stejně jako celá zrníčka. V těchto místech patří ke standardnímu zboží.
Recenpt na Špaldové sušenky
250 gramů špaldové mouky smícháme s půl balení prášku do pečiva, špetkou soli, 1 vajíčkem, 150 gramy másla, 2 lžícemi javorového sirupu, 1 lžičkou skořice, půl lžičky mletého kardamomu, půl lžičky hřebíčku a dvěma vrchovatými lžícemi plátků mandlí. Vypracujeme vláčné těsto, které podle preferencí dosladíme javorovým sirupem či třtinovým cukrem.Těsto vyválíme do válce o průměru 4 cm a necháme uležet v chladničce alespoň 3 hodiny, nejlépe však přes noc, aby se rozvinuly všechny ingredience. Poté z těsta krájíme kolečka vysoká cca 0,5 cm, která poklademe na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.
Tip: Sušenky nabydou na objemu, nechejte mezi nimi proto dostatečné mezery, nebo se spojí.
Zdroj, foto: Racio