Držitelem ochranné známky SVATOMARTINSKÉ je Vinařský fond ČR. Známka je využitelná všemi registrovanými vinaři v České republice, samozřejmě za splnění podmínek daných Vinařským fondem. Před uvedením na trh je každé víno posouzeno nezávislou komisí (letos 31.10.2007 v Národním vinařském centru ve Valticích), která zhodnotí, zda senzorické parametry vína odpovídají požadované charakteristice. Pokud ano, může vinař užívat u vína známku Svatomartinské, která musí být ve své grafické podobě uvedena na etiketě a na společných záklopkách, které musí být na všech láhvích prodávaných pod touto známkou. Svatomartinská vína se otevírají 11. listopadu v 11 hodin, kdy (nejen) vývrtkám na víno začíná nejoblíbenější část roku. „Svatomartinské" zaujme svou příjemnou ovocitou vůní a svěží chutí a je prvním představením nového ročníku milovníkům vína.
Pod značkou „Svatomartinské" se mohou prodávat tyto druhy a odrůdy vín:
* bílé víno, odrůdy Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané (zelenkavě-žlutá barva, svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni, vyvážený obsah kyselin a cukrů; možný mírný obsah CO2)* růžové víno, odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké (svěží, ovocitý charakter, růžová nebo cibulová barva, umírněný obsah tříslovin, příjemná kyselina; mírný obsah CO2)
*červené víno, odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké (příjemná rubínová či granátová barva, svěží ovocitá či květinová vůně, chuť hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou; možný mírný obsah CO2). Každý typ může být vyráběn z uvedených odrůd – buď jako samostatné odrůdy, nebo cuvée těchto odrůd.
Ochutnejte tradiční posvícenské speciality.
K červenému Svatomartinskému doporučujeme:
* Martinskou mladou husičku pečenou na kmíně s červeným a bílým zelím, houskovým knedlíčkem a bramborovými placičkami* Restovaná husí jatýrka na cibulce s anglickou slaninou a žampiony
* Moravské špačky - pečené vepřové a domácí uzené na česneku, kmíně a cibuli - s jemným bramborovým knedlíčkem, politým smaženou cibulkou
K bílému a růžovému Svatomartinskému vínu si dejte:
* Plněné kuřátko pečené po vinařsku s jemnou zeleninou na másle, se smetanovými bylinkovými bramborami
A na závěr posvícenské sladkosti:
* Martinské koláče
* Posvícenské kobližky
* Moravský koláč s drobenkou
Zdroj: www.svatomartinske.cz
- on -