Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svět starodávných vůní

26. 04. 2013 | Zajímavosti
S vůněmi se setkáváme na každém kroku a každý den. Nejpestřejší výběr nám nabízí příroda sama. Ať už je to vůně pryskyřice v lese, zralého obilí na poli nebo čerstvě utrženého ovoce v zahradě.

Abychom mohli o příjemném pachu říci že voní, musíme ho nejdřív rozlišit. Pomůže nám při tom náš nos. Chrupavčitý orgán na našem obličeji dokáže úžasné věci. Přesněji řečeno jeho vnitřní vybavení, protože vnímání pachů probíhá uvnitř nosní dutiny. Při její horní stěně najdeme čichovou sliznici, která obsahuje tyčinkovité buňky. Ty potom převádí čichové podněty do mozku. Když náš nos podráždíme plynnými látkami, nebude je vnímat jako plynné, ale jako roztoky. V čichové sliznici totiž najdeme zvláštní žlázky, nazýváme je Bowmanovy, které vylučují sliz. Když přivoníme k plynné látce, plyn se zde rozpustí a čichové buňky ji vnímají jako roztok.                

Svět starodávných vůníV lidském rozlišování to, co voní nebo naopak nevoní, záleží jen na našich vlastních pocitech. Ve vnímání pachů se asi neshodneme. Co někomu voní libě, jinému už mírně zapáchá, někomu se i těžká vůně může zdát omamná a příjemná. Nedá se tedy spolehlivě určit, kdy je zápach opravdu zápachem ani mezi lidmi, natož mezi živočichy. Kolik rozmanitého hmyzu magicky přitahují zapáchající květy rostlin. My, lidé, nepatříme zrovna k přeborníkům v čichu. Nemůžeme se měřit ani s většinou savců, ale již před mnoha tisíciletími jsme zjistili, že navonět se je docela příjemná záležitost. Ze začátku za tím byla jen potřeba překrýt pach potu, později i příjemný pocit osvěžení, čistoty nebo navození atmosféry.

Naše prababičky si cenily například rozmarýny. Tato rostlina se pro ně stala symbolem věrné lásky a za okny si ji pečlivě chránily. Bez vonných rostlin se neobešly námluvy, svatby ani pohřby. Aby malá děvčátka rostla do krásy, přidávaly se do vody korunní lístky růže stolisté, tehdy pěstované snad v každé zahrádce. Mládenci si za kloboukem nosili voňavou majoránku nebo rozmarýnu. S voňavými rostlinkami se do života vítala i novorozeňátka. Do koupele se jim přidávala máta a mateřídouška, ty v podstatě používáme dodnes jako takzvané „větrové koření". V balkánských zemích se dokonce narozené děti nakuřovaly vonným jalovcem, mělo je to ochránit před mocí zlých duchů. V jihovýchodní Asii se zase k těmto účelům používal kafr, který se pálil v měděných pánvích. V době, kdy neexistovala jemná toaletní mýdla a kosmetika  šetrná k pokožce, to dětem rozhodně uškodit nemohlo. Ostatně i dnes se čerpá ze zkušeností dávné lidové kosmetiky a rady našich prababiček rozhodně nejsou k zahození. Lidé se ale nevoněli jen kvůli své marnivosti. K pečlivému natírání těla vonnými oleji i mastmi je přinutilo podnebí a prostředí, ve kterém žili. Prudké slunce, pouštní větry, ostrý mráz. Přišli na to, že věnovat pozornost svému tělu a pokožce se vyplatí. Ústa se vyplachovala aromatickou vodou, kartáčky přišly do módy až mnohem později.  

Některé rostliny voní celé, u jiných se vůně soustřeďuje jen v jejích částech, většinou v květech. U levandule můžete odtrhnout stejně kvítek, lístek nebo lodyhu, příjemně bude vonět vždycky. Ale u mnoha rostlin se vůně květů od zbytku rostliny liší. Například květy koriandru docela hezky voní, zatímco jeho ostatní části spíše páchnou.                 

Od 17. století se v Evropě začíná ve větší míře rozvíjet nový tajemný obor - voňavkářství. Do té doby nevonící Evropa začala podléhat kouzlu drahých a příjemných arabských voňavek. Zájem byl i přesto, že byly nesmírně drahým artiklem. Zejména ve Francii nastala nová voňavkářská éra. Postupně se přicházelo na postupy, jak z rostlin získávat vonné látky i na louhování jejich roztoků v alkoholu. Až do konce 19. století lidé voněli voňavkami, které se připravovaly jen z přírodních vonných látek. Byly to směsice látek živočišných jako ambra nebo pižmo nebo rostlinných, například silice nebo balzámy. Tato výroba se však stávala čím dál nákladnější a dražší. Například tuna fialek poskytne jen 150 gramů vonné silice a takových sto tisíc jasmínových kvítků sotva gramy tři. Není tedy divu, že se mnohé vůně postupně začaly nahrazovat umělými, chcete-li syntetickými. Ty se daly připravit v chemických laboratořích za třetinovou cenu.                

Pokud vezmeme v úvahu, že květ voní především proto, aby nalákal hmyz a zprostředkoval si opylení, myslím, že v tomto případě můžeme být trochu sobci a z té barevné voňavé pýchy si kousek přivlastnit.

Peprmintka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Svět starodávných vůní:

Svět starodávných vůní
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
za komentáře děkuji.
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles