Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 29.06. 2024
Dnes má svátek Petr a Pavel
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světla vdechnou interiéru atmosféru. Víte, jak je správně rozmístit v obývacím pokoji a v pracovně?

8. 04. 2016 | Moderní bydlení
Většina z nás je nechává až jako jeden z posledních úkonů při zařizování interiéru, ale myslet na ně bychom měli hned zpočátku. Ano, řeč je o nejrůznějších světlech, lustrech, lampách a lampičkách, které našemu obytnému prostoru nejen dodávají atmosféru, ale pomáhají také posvítit na naše každodenní činnosti. Jejich správným a promyšleným rozmístěním totiž můžeme jen získat a k tomu ještě předejít některým zdravotním obtížím, které ze špatného umístění světel plynou. Pojďme si tedy společně pomocí světel vykouzlit příjemný prostor, kde se budeme nejen dobře cítit, ale budeme v něm i dobře vidět.

Ideální čas, kdy přemýšlet o rozmístění světel, je v době, kdy vzniká projekt. Stačí poradit se s elektrikářem a naplánovat dostatečný počet zásuvek a vývodů na světlo. Pokud takovou možnost nemáte, stěhujete se do bytu už dodělaného nebo jen měníte interiér, je dobré si vše předem rozkreslit. Sortiment dnes nabízených světel je velmi široký a najdete v něm plno svítidel stropních, nástěnných nebo stojacích s různou pohyblivostí i intenzitou světla.

Světla vdechnou interiéru atmosféruZákladní pravidlo zní, že každá místnost má mít své centrální svítidlo; ale to rozhodně nestačí. Pomocí dalších menších světel je vhodné vytvořit v místnosti jednotlivé zóny, které budou svou světelnou atmosférou odpovídat konkrétním potřebám. Osvětlení použité pro relaxační zónu se totiž výrazně liší od toho, které použijeme v pracovním koutku nebo dětském pokoji.

Nejexponovanější místností většiny domácností bývá obývací pokoj, a proto si také zaslouží nejvíce pozornosti. Jako centrální osvětlení zde můžeme dobře použít světla s pohyblivými rameny či otáčivými bodovkami. Pokud máme v tomto pokoji knihovnu s místem na čtení a relaxačním koutkem, rozhodně je dobré do něj pro čtenáře umístit samostatnou stojací lampu s nastavitelnou lampičkou. K relaxaci a odpočinku by toto světlo mělo umožňovat regulaci intenzity jasu. V obou případech dbáme na to, aby se světlo neodráželo v televizní obrazovce. Zapomenout bychom rozhodně neměli ani na zdroj světla umístěný za televizí. Sledování televize v úplné tmě totiž poškozuje zrak a u citlivějších lidí může vyvolat i bolesti hlavy. K tomuto úkolu zcela postačí stolní nebo stojací lampa, kterou při sledování televize rozsvítíme. Pro vytvoření útulné domácí atmosféry pak můžeme v obývacím pokoji umístit světla dekorativní, tedy pro osvětlení obrazů, plastik nebo i květin.

Výběr světel nám dnes značně zjednodušují i výrobci a designéři. Koupit si tak můžete celé kolekce světel, které jsou dobře využitelné třeba právě v obývacím pokoji. Zdaleka už také neplatí, že designová světla jsou drahá a nedostupná.

Důležitým prostorem, kde je třeba dbát na správné osvětlení, je i místo k práci. Ať už se jedná o celou pracovnu, nebo jen pracovní kout, největší důraz by zde měl být kladen na co nejlepší využití denního světla. Je totiž nejpřirozenější a nejzdravější, i když například večer je nezbytné ho nahradit světlem umělým. Na kvalitní stolní lampě bychom v pracovnách určitě šetřit neměli. Samozřejmostí by měla být její velká horizontální i vertikální pohyblivost a kvalitní žárovka s teplým podtónem. Samotnou lampu je třeba umístit tak, aby nestínila při psaní ruce, tedy pravákům zleva a levákům zprava. Světlo při práci nesmí oslňovat, takže žárovka by měla být částečně krytá a ve výšce maximálně do úrovně očí.

Zdroj, foto: Claro


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Osvětlení řeším spíše prakticky než "na krásu". Lampu si spíše vyrobím, než bych ji kupoval.Byť výběr je dnes veliký. A občas i překvapí nápaditostí. Ale ne do každé se hodí LED. Kvůli chlazení, prašnosti atd. A zůstávat u klasických žárovek -již jsem odvykl.
Na LED je třeba si trochu zvyknout, ikdyž nyní již se nabízí s "teplým" i "studeným" světlem. Ale za mne velké PLUS. Úspora s LED je velmi výrazná a náklady se brzy vrátí.
Obrázek uživatelky
profil
Světlo je opravdu důležité..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
máme doma všude led světla
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles