Autoři: Hay Louise, Dane Heather
Nakladatelství: Pragma
Datum vydání: 3/2017
Formát: 190 × 233 mm, 932 g
Vazba: Paperback
Počet stran: 352 stran
Cena: 319 Kč
Zbystříme pokaždé, když se klasické a osvědčené recepty objeví v originálním zpracování. V této knize se nejenom dočtete o tom, jak silný a blahodárný dopad na zdraví může zdánlivě obyčejný vývar z kostí mít, ale narazíte i na recepty, o nichž jste neměli ani tušení.
Celosvětově známá autorka bestsellerů Louise L. Hay tentokrát spojila síly s odbornicí na zdravou výživou Heather Dane a společně pro vás vytvořily recepty a návody na zdravou stravu, které jsou nejenom velmi chutné, ale mohou vás zbavit i spousty zdravotních problémů.
Ukázka z knihy
Tajemství dobrého vývaru
HEATHEŘIN SNADNÝ BUJON A VÝVAR Z KOSTÍ Z HOVĚZÍCH OHÁNĚK (neutrální)
Tento neutrální vývar z kostí, bohatý na želatinu, je ideální pro přípravu dezertů nebo jakéhokoli jiného pokrmu. Je velmi snadný a využijete přitom kosti, které lze snadno sehnat v obchodech s potravinami nebo se zdravou výživou. Morek z kostí i maso z hovězích oháněk jsou jedním z našich oblíbených jídel, které při přípravě tohoto vývaru získáte.
Čas přípravy: 15 minut
Celková doba vaření: 4–25 hodin
Množství: asi 3–3,5 litru
1 morková kost dlouhá 18 cm (pokud možno rozkrojená podélně) – když máte menší kousky, použijte několik morkových kostí, které budou dohromady tvořit délku asi 18 cm
1,5–2 kg kostí z hovězí oháňky – obvykle je to asi 4–6 kostí
1 rozkrojená vepřová nožička (polovina vepřové nožičky) – můžete použít i celou, pokud se nožička nedá rozkrojit
1/4 hrnku jablečného octu
Troubu předehřejte asi na 180 °C.
Do hluboké zapékací nádoby (aby bylo možné zachytit rozpuštěný tuk) dejte morkové kosti rozkrojenoučástí nahoru (za předpokladu, že se vám je podařilo rozseknout, jinak tam menší kousky nebo celou kost normálně vložte), přidejte hovězí oháňky a vepřové nožičky. Morkové kosti, hovězí oháňky i vepřové nožičky pečte v troubě asi 30–40 minut, nebo tak dlouho, až začne hovězí maso tmavnout. Můžete hovězí oháňky a vepřové nožičky každých 15 minut obracet (záleží jen na vás).
Když jsou kosti opečené, vydlabejte z nich morek. Je to lahůdka s lehkou sladkou chutí, která je plná dobrých tuků (morek obsahuje vitamin K, vitaminy rozpustné v tucích, železo, lecitin); je to velmi vydatné. Morek můžete podávat jako hlavní pokrm nebo předkrm, teplý a lehce posolený mořskou solí, nebo ho můžete uchovat tak, že ho vydlabete lžící a uchováte ho pro další použití ve sklenici nebo plastové krabičce na potraviny. Pak ho lze použít do našeho receptu na sušenky s kousky čokolády, nebo ho prostě jen ohřát a jíst (namazaný na Bylinkovém chlebu nebo na Mayině finském kváskovém žitném chlebu, mňam!). Doporučujeme vám, abyste si morek uschovali a našli si vlastní způsob, jak si tento zdravý tuk vychutnat. Když jsou kosti opečené, přendejte je do hrnce a přidejte tolik vody, aby byly kosti i maso ponořené, a přidejte jablečný ocet. Můžete použít buďto pomalý hrnec, nebo polévkový hrnec, ve kterém vaříte na sporáku, nebo tzv. holandskou troubu, kterou použijete v troubě sporáku
Tuto knihu Tajemství dobrého vývaru koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižní klub.
ZUZI
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz