Užijete si nejen při ochutnávání v restauracích, ale i při nákupech. Především ryby a tropické plody jsou neuvěřitelně svěží a čerstvé. V každém městečku je nějaký větší trh, ale kromě něj řada menších a desítky či stovky stánků, které si Thajci vozí s sebou na motorce.
Základem thajského jídelníčku je rýže a nudle. Rýže chutná jako rýže, dát si můžete ale třeba jasmínovou. Obvykle se vaří na páře a v různých oblastech mívá různý stupeň lepivosti. U nudlí je to složitější. Každá restaurace jich nabízí několik druhů. Vyrábějí se z rýže i pšenice, ale také z fazolí mungo.
Pro Evropana jsou thajská jídla ostrá. Hojně se používá čili, citronela, česnek, koriandr, kurkuma, šalotka nebo thajská bazalka. Pikantnost jídlům dodává i rybí omáčka. Místní kuchaři se ale vždy snaží zachovat určitou rovnováhu mezi čtyřmi chutěmi: sladkou, kyselou, slanou a pálivou.
Mezi nejslavnější thajská jídla patří pálivá kyselá polévka Tom Yang Kung s krevetami ochucená citronelou a čili papričkami. Kaeng Lueng Pla je ostrá rybí polévka s bambusovými výhonky, česnekem a čili. Thajci jídlo obvykle nedělí na chody, ale přinesou na stůl všechno najednou a strávníci si nabírají podle chutě. Rýže je na stole ale vždy, pomáhá totiž mírnit pálivost thajských pokrmů.
Turisté se dnes většinou nemusí obávat kupovat jídlo u stánku na ulici. Stačí, když vidí, že je jídlo připraveno na ohni přímo před nimi. Ve stánku si můžete dát polévku, kari, nějakou osmahnutou směs, pikantní thajský salát, ale i grilované ryby, krevety a další plody moře. Thot man kung jsou nepříliš pálivé fritované krevetové medailonky, které se podávají s oblíbenou sladkou omáčkou u stánků zejména na jihu Thajska. Určitě si kupte také lahodné čerstvé mango. Bohužel vám pak asi přestane chutnat mango z českých obchodů a to i v případě, že se pyšní visačkou „vyzrálé a vhodné k přímé konzumaci“. Jinou chuť má také ananas, banány, liči nebo papája. Mým úplně nejoblíbenějším ovocem se stal mangostan. Z ovoce se vyrábějí i osvěžující šťávy a smoothie.
Zejména pro slavnostní příležitosti Thajci velice rádi vytvářejí dekorace stolu z ozdobně vyřezávaného ovoce (např. melounů). Někdy bývá pokrm dozdoben i jedlými květinami. V každém případě ale platí, že ať vyzkoušíte v Thajsku jakékoliv jídlo, určitě to pro vás bude zážitek.
Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz