Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tradiční i netradiční použití zavařovacích sklenic

25. 09. 2013 | Zajímavosti
Dnešní chytré hospodyně se užitečných „zavařovaček“ nezbavují, přestože jsme zvyklí si všechno koupit v supermarketu a obaly ihned vyhazovat. Pokud nemáme chuť zavařovat, sklenice se dají kromě uchovávání potravin použít i na ledacos jiného, a zejména to platí pro ty staré anebo zahraniční sklenice v celé škále rozmanitých a pozoruhodných tvarů.

Sbírání zavařovacích sklenic je v mnohých zemích trendem, zajímavé kousky jsou ke koupi na různých aukcích. Jak tedy můžeme skleničky využít? Můžeme v nich třeba upéct muffiny, malé bábovky nebo do nich naaranžovat oblíbený cheesecake či tiramisu. Určitě takovou skleničkou potěšíme přátele na nějakém ze svých večírků. Ze skleniček však lze vyrábět i zajímavé svícny nebo květináče.

Vraťme se však opět k jídlu, lépe řečeno k lahodným pokrmům v zavařovací sklenici. Co všechno si můžete díky zavařovacím sklenicím připravit? Máme pro vás jeden lahodný tip.

Tradiční i netradiční použití zavařovacích sklenicZavařený koláč


(cca 2 porce, sklenice: LaParfait terine 500 ml nebo podobná)


150g ovoce (borůvky, maliny, ostružiny…)
100g krupicového cukru
100g měkkého másla
1 / 4  čajové lžičky prášku do pečiva
2 vejce velikosti M
Špetka soli
2 polévkové lžíce mléka

Postup: Připravíme zavařovací sklenice obvyklým způsobem. Vyšleháme vejce s cukrem a přidáme ostatní suroviny. Zpracováváme ručním mixérem asi minutu. Jakmile je těsto hladké, necháme chvíli odpočinout. Mezitím si vystřihneme kolečko z pečícího papíru o průměru dna sklenice a vložíme ho dovnitř (počet dle počtu sklenic). Do sklenic nalijeme trochu těsta, posypeme částí ovoce a postup zopakujeme.

Dbáme na to, aby sklenice byla naplněna jen do poloviny, koláč totiž znásobí svůj objem. Sklenice zavíčkujeme a zavařujeme přibližně hodinu od chvíle, kdy voda v hrnci dosáhne bodu varu. Takto připravený koláč vydrží až rok. Je výborný se zakysanou smetanou nebo vanilkovým krémem. Můžeme jej podávat studený nebo opětovně ohřátý ve vodní lázni.

Zdroj, foto: o-i.com

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
RECEPTSmajlík, VYZKOUŠIMSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles