Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tradiční i netradiční použití zavařovacích sklenic

25. 09. 2013 | Zajímavosti
Dnešní chytré hospodyně se užitečných „zavařovaček“ nezbavují, přestože jsme zvyklí si všechno koupit v supermarketu a obaly ihned vyhazovat. Pokud nemáme chuť zavařovat, sklenice se dají kromě uchovávání potravin použít i na ledacos jiného, a zejména to platí pro ty staré anebo zahraniční sklenice v celé škále rozmanitých a pozoruhodných tvarů.

Sbírání zavařovacích sklenic je v mnohých zemích trendem, zajímavé kousky jsou ke koupi na různých aukcích. Jak tedy můžeme skleničky využít? Můžeme v nich třeba upéct muffiny, malé bábovky nebo do nich naaranžovat oblíbený cheesecake či tiramisu. Určitě takovou skleničkou potěšíme přátele na nějakém ze svých večírků. Ze skleniček však lze vyrábět i zajímavé svícny nebo květináče.

Vraťme se však opět k jídlu, lépe řečeno k lahodným pokrmům v zavařovací sklenici. Co všechno si můžete díky zavařovacím sklenicím připravit? Máme pro vás jeden lahodný tip.

Tradiční i netradiční použití zavařovacích sklenicZavařený koláč


(cca 2 porce, sklenice: LaParfait terine 500 ml nebo podobná)


150g ovoce (borůvky, maliny, ostružiny…)
100g krupicového cukru
100g měkkého másla
1 / 4  čajové lžičky prášku do pečiva
2 vejce velikosti M
Špetka soli
2 polévkové lžíce mléka

Postup: Připravíme zavařovací sklenice obvyklým způsobem. Vyšleháme vejce s cukrem a přidáme ostatní suroviny. Zpracováváme ručním mixérem asi minutu. Jakmile je těsto hladké, necháme chvíli odpočinout. Mezitím si vystřihneme kolečko z pečícího papíru o průměru dna sklenice a vložíme ho dovnitř (počet dle počtu sklenic). Do sklenic nalijeme trochu těsta, posypeme částí ovoce a postup zopakujeme.

Dbáme na to, aby sklenice byla naplněna jen do poloviny, koláč totiž znásobí svůj objem. Sklenice zavíčkujeme a zavařujeme přibližně hodinu od chvíle, kdy voda v hrnci dosáhne bodu varu. Takto připravený koláč vydrží až rok. Je výborný se zakysanou smetanou nebo vanilkovým krémem. Můžeme jej podávat studený nebo opětovně ohřátý ve vodní lázni.

Zdroj, foto: o-i.com

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
to tam vážně není mouka, nebo to tam zapomněli napsat. už jste to někdo dělal?
Obrázek uživatelky
profil
Ale proč koláč, když tam není žádná mouka?
Obrázek uživatelky
profil
ešte som nikde nepostrehla tento recept, ale aj ja ho vyskúšamSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Recept se mi líbí, ale asi jsem pitomá - neznám míru L´ - Ľ čajové lžičky prášku do pečiva, je to polovina nebo kolik?
Obrázek uživatelky
profil
To je zajímavé. Určitě vyzkouším.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles