Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Údržba zahradní techniky před novou sezonou

11. 01. 2024 | Zahrádka
-Komerční sdělení-

Těšíte se již na příchod jara, období, kdy se můžete pustit do údržby probouzející se zahrady? Jistě přitom využijete i zahradní techniku, zejména travní sekačky, plotostřihy nebo řetězové pily. Váš první krok by proto měl být zaměřen na údržbu těchto strojů před novou sezónou.

Odstranění starého paliva


U motorových (benzínových) strojů je důležitá výměna starého paliva, které mohlo zůstat po sezóně v nádrži. Především u dvoutaktních motorů (křovinořezy nebo řetezové pily) palivo, a v něm přimíchaný olej degradují a zhoršují se mazací schopnosti směsi. Použitím savého hadříku nebo sadou pro výměnu paliva, odstraňte zbývající palivo. Po vyprázdnění palivové nádrže nastartujte motor stroje a nechte jej běžet naprázdno, dokud nevypne.

benzínová pila Villager























Kontrola a výměna oleje


Olej je životně důležitý pro plynulý chod motoru. U čtyřtaktních motorů (typicky sekaček na benzín) je samostatná nádrž na olej a je tedy důležité před každou sezónou zkontrolovat hladinu oleje a případně jej doplnit dle doporučení v uživatelském manuálu. Znečištěný nebo starý olej vyměňte celý, podle pokynů v příručce.

benzinová sekačka Villager























Kontrola filtrů


K výměně oleje a paliva patří i kontrola a případná výměna palivového a vzduchového filtru. Pokud není u vzduchového filtru patrné znečištění, nemusíte ho ihned měnit, ale postačí jej vyfoukat kompresorem. Čistý filtr zajistí, že motor bude mít dostatečný přísun vzduchu, což má pozitivní vliv na jeho výkon.

kontrola filtrů




















Kontrola zapalovacích svíček


Zkontrolujte vzhled zapalovací svíčky a její stav. Pokud je svíčka zakalená, má černý povlak nebo jiné známky opotřebení, je potřeba ji vyměnit za novou.

Očištění a kontrola stavu stroje


Stroj by měl být před začátkem sezóny zbaven zbytků trávy, pilin a dalších nečistot. Pro čištění použijte kartáč, stěrku nebo proud vzduchu. Po vyčištění promažte třecí plochy, aby nedošlo k zadření. Zkontrolujte i celkový stav stroje, zda není uvolněna nebo poškozena některá část. Poškozenou část vyměňte.

Ostření nožů a řetězů a lišt


Dobře naostřené nože, lišty a řetězy jsou klíčové pro správnou funkci stroje a ušetření vašeho času. Nože u zahradních sekaček, křovinořezů a traktůrků postačí ostřit jednou za rok, pokud není nůž poničený od kamenů nebo travních drnů. Řetěz u řetězových pil, pro správný chod a výkon, je důležité ostřit častěji. Lišty od plotostřihů se ostří dle četnosti používání a typu zastřihovaných rostlin.

křovinořezy
























Kontrola baterie u AKU strojů


V případě AKU sekaček, pil nebo strunových sekaček a dalšá zkontrolujte stav baterie. Pokud je baterie dobíjecí, ujistěte se, že je plně nabita. Je dobré mít i náhradní baterii, kterou můžete střídat s tou první.

kontrolu AKU

























Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !