Nabízíme pár praktických tipů jak úrodu, kterou nestihnete zkonzumovat hned, uskladnit na pozdější časy.
ZAVAŘOVÁNÍ
– to nejsou jen kompoty
Moderní „zavařováky“ a pekárny chleba už dávno neumí „jen kompoty a pečivo“. Pokud si tedy jeden z těchto spotřebičů pořídíte, určitě se na něj nebude prášit někde v koutě. Zavařovací hrnec si totiž krom ovocných zavařenin hravě poradí i s oblíbenou marmeládou, džemem, masovým pokrmem, a dokonce paštikou. Skvěle poslouží také k udržování teploty horkých nápojů či k výrobě ovocných šťáv a moštů. Pomocníkem bude i při rozpouštění příliš ztuhlého medu, který šetrně nahřeje.Domácí pekárny chleba zase kromě pečení a přípravy těsta zvládnou výrobu džemu, marmelády nebo kompotů. Upéct si v nich ale můžete třeba i sladký chlebíček či bagetu se zapečeným ovocem.
SUŠENÍ – moderní a stylová metoda
Je jednou z nejšetrnějších variant zpracování úrody. Ovoce, zelenina, houby i bylinky si díky ní zachovají vysoký obsah vitamínů a minerálů. Sušíte-li úrodu často a třeba i ve větším objemu, sušička pro vás bude jasnou volbou. Navíc většina dnešních moderních sušiček umí usušit také těstoviny a květiny a lze je použít rovněž k výrobě chutných pamlsků pro domácí mazlíčky – sušeného masa.Zdroj, foto: Concept