Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vanilka - aromatické koření z Mexika

17. 05. 2012 | Škola vaření
Vanilka je aromatické koření pocházející z oblasti na jihovýchodě Mexika. Dnes jsou jejími hlavními producenty Madagaskar, Mexiko a Indonésie.

Historie

Vanilku znali již původní obyvatelé jihovýchodního Mexika, Toltékové a Aztékové. Nazývali ji černým luskem a používali ji nejen jako přísadu při přípravě nápojů z kakaových bobů a placek, ale i jako léčivý prostředek a tonikum, především k povzbuzení srdeční činnosti a k celkovému vzpružení organismu. Do Evropy bylo toto koření poprvé dovezeno v první polovině 16. století a stalo se velmi žádaným. Na konci 17. století byla užívána k ochucování čokolády i šňupavého tabáku, dokonce také jako droga v medicíně.

Pěstování

Vanilka - aromatické koření z MexikaTato tropická liánovitá orchidej roste na silném stonku vysoko v korunách stromů, kde se přidržuje přilnavými kořínky. Květy jsou zpravidla uměle opylovány a teprve po sedmi měsících od rozkvětu jsou lusky zralé na sklizeň. Po sklizni jsou lusky předvařeny a podrobeny fermentačnímu procesu ve vlnou vystlaných kontejnerech, kde dostanou typickou tmavou barvu a vyvine se jejich charakteristické vanilkové aroma. Vůně a chuť vanilky je dána obsahem vanilinu, který je také vyráběn synteticky. Uměle vyráběný vanilin však nemůže nahradit výrazné aroma a plnou chuť přírodní vanilky. Celý proces pěstování a zpracování vanilky je velmi náročný na lidskou práci, proto je přírodní vanilka drahá.
 

Použití

Pro svoji sladce pikantní, jemnou a výrazně aromatickou chuť se vanilka používá v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, pudinků, pochutin jako je zmrzlina, čokoláda a výrobky z ní. Pokud vložíte jeden vanilkový lusk do sklenice, zasypete cukrem a nádobu uzavřete, po několika dnech takto získáte vanilkový cukr. Vanilka je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.

Vanilka - aromatické koření z MexikaJako koření se používají téměř dorostlé, ještě ne zcela zralé, žluté tobolky, nazývané také lusky nebo tyčky, které se vyvinou z květů. Existují různé kvality vanilky, lišící se v délce, aroma i barvě. Nejkvalitnější je madagaskarská bourbonová vanilka (bohaté, vyzrálé aroma), prodává se však i mexická vanilka (nasládlé aroma), tahitská vanilka (pižmové aroma) či indonéská vanilka (dřevnaté, kouřové aroma).

V minulosti se vanilka používala i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce či jako afrodiziakum. Dnešní medicína, s výjimkou některých přírodních léčiv, vanilku nepoužívá. Široké uplatnění nachází extrakt z vanilky v kosmetickém průmyslu při výrobě toaletních vod, parfémů a v neposlední řadě i v přírodní a bio kosmetice.

Vůně vanilky uklidňuje, působí antidepresivně, mírní nervozitu a napětí, působí proti nespavosti a nechutenství.  


evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsaneSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný a zajímavý článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za podrobný popis a hezký článek. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles