Vánoce se blíží a s nimi i doba pečení vánočního cukroví. Každý rok většina hospodyněk peče vybrané druhy cukroví, některá jen těch svých pár druhů, aby dokreslily vánoční atmosféru a některá i dvacet a více druhů. Ve většině domácností ale nechybí vanilkové rohlíčky, zdobené perníčky, medvědí tlapky, pařížské rohlíčky a hlavně linecké.
Nakonec to většině nedá a udělají ještě nějaké nepečené druhy, které jsou většinou z ořechů, mandlí, kokosu a součástí hmoty bývají piškoty, různé druhy sušenek, ale i perník a také úlomky pečeného vánočního cukroví, které se nám při pečení rozpadly a tím spotřebujeme vše do posledního drobku. Z nepečených jsou nejoblíbenější včelí úly a rafaelo. Receptů na vánoční cukroví je mnoho, zde jen těch pár nejoblíbenějších našich čtenářek.
Nakonec to většině nedá a udělají ještě nějaké nepečené druhy, které jsou většinou z ořechů, mandlí, kokosu a součástí hmoty bývají piškoty, různé druhy sušenek, ale i perník a také úlomky pečeného vánočního cukroví, které se nám při pečení rozpadly a tím spotřebujeme vše do posledního drobku. Z nepečených jsou nejoblíbenější včelí úly a rafaelo. Receptů na vánoční cukroví je mnoho, zde jen těch pár nejoblíbenějších našich čtenářek.
Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty:
Vanilkové rohlíčky s ořechy - od uživatelky saskijka
Hladkou mouku, cukr moučku, tuk, žloutky a mleté ořechy dáme do mísy a vypracujeme do hladkého těsta. Pak dáme těsto na hodinu odpočinout do lednice. Celý recept Vanilkové rohlíčky s ořechy ZDE
Medové perníčky měkkné ihned po upečení - od uživatelky avelova
Utřeme cukr se dvěma vajíčky a změklou Herou, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Celý recept Medové perníčky měkkné ihned po upečení ZDE
Ořechové medvědí tlapky - od uživatelky aja39
Ořechové medvědí tlapky - od uživatelky aja39
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme minimálně 3 hodiny odpočinout v lednici. Celý recept Ořechové medvědí tlapky ZDE
Pařížské rohlíčky s vlasšskými ořechy - od uživatelky Nniikkooll
Nad parou ušlehejte 5 bílků. Po lžících postupně přidávejte cukr moučku a ušlehejte tuhý sníh. Do sněhu zlehka vmíchejte ořechy se strouhankou. Opatrně promíchejte. Hmotou naplňte mikrotenový sáček případně strojek na tvarování pečiva. Celý recept Pařížské rohlíčky s vlasšskými ořechy ZDE
Medové linecké cukroví - od uživatelky Bezinka
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které dáme asi na půl hodiny do chladu. Těsto vyválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme libovolné tvary, které po upečení slepujeme marmeládou. Celý recept Medové linecké cukroví ZDE
Vosí hnízda s máslovým krémem - od uživatelky Smara
Piškoty rozdrtíme, nebo pomeleme na mlýnku, smícháme s moučkovým cukrem, kakaem, rumem a máslem a vypracujeme v těsto. Formičkou vytvarujeme vosí hnízda, do kterých vařečkou nebo prstem vytlačíme důlek, do něhož dáme náplň a naspod přitlačíme piškot. Celý recept Vosí hnízda s máslovým krémem ZDE
Rafaelo - kokosové kuličky- od uživatelky Anulenkaaa
Uvaříme cukr s vodou, poté stáhneme z ohně a vmícháme máslo. Následně přidáme kokos a sušené mléko. Celý recept Rafaelo - kokosové kuličky ZDE
Vánoční cukroví se začíná péct na konci listopadu nebo na začátku prosince podle toho, kolik chcete dělat druhů. Jde o hodiny a hodiny práce, které se ale promění ve slavnostní štědrovečerní tabuli plnou dobrot. Hlavními ingrediencemi pro většinu cukroví jsou: máslo, mouka, cukr, vejce, kakao, rum, čokoláda, kandované ovoce a různé druhy ořechů. Pečení je jedna z nejrozšířenějších vánočních tradic, typické vůně pro cukroví jsou vanilka, rum a typickým kořením pak skořice, která provoní celý dům a nastane ta pravá vánoční atmosféra.
Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz