Indukční varné desky – efektivita, bezpečnost, rychlost
Stále populárnějšími se stávají indukční varné desky. Princip indukčního vaření spočívá v tom, že mezi feromagnetickým dnem nádoby položené na povrchu a měděnou cívkou umístěnou pod plotnou vzniká elektromagnetické pole, které vytváří energii, jenž zahřívá dno nádoby podle stupně nastaveného výkonu. Indukční varná deska funguje pouze tehdy, pokud detekuje právě přítomnost kovové nádoby. Magnetické pole se pak soustřeďuje pouze na spodní část nádoby, takže zbývající část nádoby a varné desky si zachovává teplotu okolního prostředí. Navíc, každá zóna se aktivuje opouze pokud má nádoba odpovídající rozměr. Tak je zabráněno zapnutí varné zóny pokud je na ní položený jiný kovový předmět (např. nůž).Nespornou výhodou indukční varné desky je také její schopnost reagovat velmi rychle a tudíž možnost dosáhnout značné úspory elektrické energie a časové úspory až 40 %. „Dva litry vody uvaří o několik minut rychleji než klasická sklokeramická deska, pokud výkon snížíte či zvýšíte, změnu pocítíte okamžitě a doba chladnutí varné zóny se ve srovnání se sklokeramikou zkracuje až o téměř 20 minut. S indukcí je možné regulovat teplotu s přesností téměř na 1°C,“ uvedla Martina Křižáková, produktová specialistka. Povrch varné desky se navíc nerozpaluje, tekutiny vyteklé z hrnce se tak nepřipalují na plotnu a celková údržba desky je snadnější.
Plynové varné desky
Výrobci bílé techniky nezapomínají ani na milovníky vaření na plynu. Plynové varné desky jsou inovovány, doplňovány o nové technologie a bezpečnostní prvky, snadnější je také jejich ovládání včetně automatického zapalování a pojistky proti zhasnutí plamene a údržba.Unikátní patent je založen na technologii přímého plamene Direct Flame. Hořák, který se skládá z jednoho kusu a velkého množství malých otvorů, umožňuje vertikální šíření plamene a ve srovnání se standardnímí hořáky s radiálním rozvodem distribuují teplo rovnoměrně, zkracují dobu vaření a snižují spotřebu energie. Pokrmy jsou ohřívány rovnoměrně a nepřipalují se na okrajích v porovnání se standardními hořáky a výsledky vaření jsou tak dokonalé a chutné. „Laboratorní zkoušky ukázaly, že s novým hořákem se čas potřebný pro uvaření vody zkrátil až o 20 %, než vyžaduje tradiční hořák se stejným výkonem. Díky výjimečnému výkonu došlo ke snížení spotřeby plynu o 22 %,“ doplňuje Martina Křižáková.
Zdroj, foto: Indesit