Podtitul: 125 receptů pro vytížené ženy
Autor: Markéta Hrubešová
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2011
Vázaná vazba bez přebalu
Rozměry: 165 x 220 mm
Počet stran: 200 str.
Cena: 299 Kč
Letní vysílání pořadu VIP Prostřeno televize Prima Family patří v současné době k nejsledovanějším pořadům. Během letních speciálů zavítá divák do kuchyní známých osobností, které ukazují, jak umí skvěle vařit a nejen to. Ukazují se také jako hostitelé, kteří dovedou připravit pro hosty i perfektní zábavu.
V jedné ze sérií (v průběhu čtyř večerů) vystoupila také Markéta Hrubešová spolu s Kateřinou Brožovou (2.8.), Alexandrem Hemalou (1.8.) a Pavlem Trávníčkem (31.7.). Herečka Markéta Hrubešová má kromě hraní další vášeň, a tou je vaření. Napsala známou kuchařku Tak vařím já, kterou vydala Mladá fronta.
Svou knihu receptů si bere na pomoc, aby si recepty osvěžila či zkontrolovala ingredience. Markéta také plánuje knihu předat všem účastníkům jako dárek, aby si mohli její recepty vyzkoušet. Kniha Tak vařím já obsahuje rychlé a chutné recepty pro vytížené ženy.
O knize Tak vařím já:
Markéta Hrubešová je úspěšná česká herečka, nyní známá z televizních
obrazovek i jako zdatná kuchařka, představuje své recepty. Z dědictví po babičce a z dalších zdrojů převzala tradiční postupy, avšak snaží se českou i středomořskou kuchyni servírovat v lehké a stravitelné podobě.
Pro moderní a zaměstnanou ženu, která potřebuje nasytit hladové krky během krátké doby, rovněž autorka vybrala ta jídla, jejichž příprava je časově nenáročná. Názorná publikace s více než 200 fotografiemi Davida Krause.
Ukázka z knihy Tak vařím já Markéty Hrubešové:
Piškotový špendlíkový koláč
3 šálky polohrubé mouky, 1,5 šálku moučkového cukru, 3 šálky jogurtu,
1 šálek oleje,12 prášku do pečiva, sezónní ovoce
Vypracujte ne příliš husté těsto (můžete přidat i vejce) a vlijte ho do vymazané a moukou vysypané formy. Uhlaďte a poklaďte sezónním ovocem. Pekáč nebo dortovou formu vložte do trouby a pečte při cca 150 °C asi 40 minut. Nakonec můžete dort přelít želatinou a nechte vychladit.
Špendlíky neboli žluté švestky
Na zahradě jsme měli jeden strom, ale ovoce z něj bylo tolik, že jsem nevěděla, kam s ním. Tak jsem vyráběla jednoduché marmelády, polevy a taky tenhle koláč. Měl obrovský úspěch, a když stromek začal kvést, celá rodina už se mlsně olizovala. To zas bude úroda. To zas bude koláčů… Nepleťte si špendlíky s mirabelkami, říkají zahradníci. Ale nebojte se, koláč bude výborný i z nich.
Tapenáda z černých oliv
200 g černých oliv, 4 ančovičky v oleji, 2 stroužky česneku, hrst kaparů,
citrónová šťáva, olivový olej, pepř
Všechny ingredience dejte do mixéru nebo hmoždíře a vytvořte z nich hutnou
pastu. Nakonec přidejte olej a pár kapek citrónové šťávy. Mažte na malé
opečené plátky bílé bagety a dozdobte kousky oliv nebo ančoviček.
Zkuste: Tapenádou můžete dochutit třeba i pečená masa, zeleninové saláty, slané koláče nebo chuťově méně výrazné rybí maso.
O fofr předkrmech už jsem se zmiňovala. A tohle je další úžasná vychytávka. Tapenádu máte hned hotovou a vaši hosté se budou ještě dlouho olizovat. Navíc ji můžete skladovat v lednici i pár dní (pokud nějaká zbyde) a servírovat třeba k pečením nebo bramborám na různé způsoby.
Výborně obmění i tradiční pečené kuře. Nezapomeňte si do spíže pořídit plechovku černých oliv a ančoviček pro strýčka příhodu. Nečekané návštěvy vás ode dneška překvapí už jen příjemně!
Tuto knihu Markéta Hrubešová - Tak vařím já koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Mladá fronta.
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz