Čokoládu a líbání spojuje jejich dlouhá historie a blahodárné účinky. Už za dob Mayů a Aztéků byla čokoláda považována za nápoj vhodný pouze pro vysoce postavené jedince. Ve starém Řecku způsob líbání vyjadřoval postavení, hodnost a oddanost. Před nejvznešenější osobou se dokonce líbala země, po které kráčel. Jen ti nejváženější si tedy mohli dosyta užívat radosti, které čokoláda a polibky poskytují. A tyto radosti dnes už můžeme prožívat všichni. Pojďme si je přiblížit.
Zapomeňte na stres
Líbání stejně jako konzumace čokolády zvyšuje v mozku hladinu několika látek, které ovlivňují naši náladu:
Serotonin – jeho nedostatek má za následek vznik depresí. Přesto, že tento hormon nenajdete v čokoládě přímo, obsahuje látky, které vedou k jeho zvyšování.
Dopamin – absence dopaminu způsobuje špatnou náladu, únavu, a dokonce i průjem. Ke zvýšení tohoto hormonu dochází díky fenylethylaminu, který je obsažený v čokoládě.
Fenylethylamin – ovlivňuje chování a emoční stavy. Jeho hladina se rapidně zvýší, pokud se setkají dvě osoby, které jsou si více než sympatické. Proto se také nazývá „drogou zamilovaných“.
Anandamin – zajišťuje organismu pocit blaha, radosti a štěstí, a právě tuto látku čokoláda obsahuje.
Už žádné zkažené zuby
Při líbání se tvoří sliny, které obsahují fosfor a vápník zabraňující zubnímu kazu. Protože se při líbání tvoří hodně slin, jsou zuby skvěle chráněny. Ochranu před zubním kazem poskytují nejen sliny a zubní pasta, ale do jisté míry také čokoláda s vysokým podílem kakaa. U čokolád s nízkým obsahem kakaa k ochraně zubů nedochází.
Spolu už napořád
Říká se, že 4 polibky denně jsou zaručeným receptem pro spokojené partnerství. A pokud se dokážete obejmout a políbit i po několikaletém soužití, stojí váš vztah na pevných základech. Doplňte polibek ještě výběrovou čokoládou a uvidíte, že pozitivní účinky se zakrátko dostaví.Zdroj, foto: čokoládovna Carla