-Komerční sdělení-
Nejen o řasách jsme si povídali s mladým vědcem, cestovatelem, horolezcem, pedagogem Ing. Petrem Kaštánkem, PhD., který jako jeden z mála uvádí, pod značkou Neobotanics®, svou vědeckou činnost do praxe.
Díky svým zájmům a výzkumům jste procestoval část světa a nějakou dobu žil dokonce v pralese s domorodými indiány. Jak se tyto zážitky a poznatky projevily ve vaší práci?
V pralesech jsem se od místních šamanů učil poznávat a sbírat rostliny, které mají účinné látky. Uchvátilo mě, jaké mají tito lidé přírodní znalosti a praxi, která se dědí po generace.
Našel jsem spoustu zajímavých rostlin, ze kterých jsem pak v Čechách vyráběl nejrůznější preparáty. Díky poznávání nových krajin a kultur jsem se dostal i k zdravému superfood – tedy potravinám s vysokou koncentrací nutričně prospěšných látek pro lidský organismus, které nyní dodáváme na český trh pod značkou Neobotanics®.
Na trhu můžete najít záplavu goji, chia, konopného semínka, goldenberies, aj. superfood. To, co ale není vždy jasné je místo původu a kvalita těchto produktů. Pokud chcete svému tělu dodat opravdu kvalitní a zdraví prospěšné látky, měli byste to sledovat obzvláště u těchto dovozových potravin, kdy ne vždy je zajištěna jejich čistota.
Hlavní předností superpotravin (superfood) v bio kvalitě je to, že jsou pěstovány bez použití chemických látek, jako jsou umělá hnojiva, pesticidy či fungicidy. Toto se paradoxně může stát i jejich hlavním problémem, neboť jsou kladeny vysoké nároky na rychlé a kvalitní zpracování a následné testování bio-zemědělských surovin. Právě díky nepoužívání fungicidů (látek na ochranu plodin proti plísním) totiž hrozí, že pokud nebudou po sklizni rychle zpracovány, může u nich dojít k rozvoji plísní, které mohou negativně ovlivnit lidské zdraví. Označení tedy BIO není dostačující pro vyhodnocení kvality. Proto je nezbytné důsledné testování používaných surovin v odborné laboratoři. To je velmi nákladné a uživatelé by si proto měli dát pozor na podezřele levné produkty. Naše společnost při testování kvality například spolupracuje s velmi erudovaným českým pracovištěm, Ústavem analýzy a bezpečnosti potravin VŠCHT Praha. Stojíme si za kvalitou, jinak by nás podnikání v této oblasti nebavilo a bylo proti našemu přesvědčení.
Na jaký svůj objev jste asi nejvíc pyšný?
Určitě na objev v oblasti mikroskopických řas. Jsem přesvědčený, že řasy jsou naše budoucnost – velmi prospěšné mohou být nejen v potravinářství, ale i kosmetice či farmacii. Před pár lety jsme při expedici v západní Papui objevili mikroorganismus, který žije na listech mangrovníku spadlých do moře. Tento organismus zde produkuje obrovské množství Omega-3 nenasycených mastných kyselin – v současné době tolik vyhledávané látky. Naše tělo tuto látku velmi potřebuje, ale doposud jej bylo možné získat převážně jen z ryb, což se projevilo na jeho zápachu a chuti. Navíc, opravdu kvalitních ryb ubývá a nekontaminovaný zdroj není zaručen. Tento objev může být velkým přínosem.
V současné době z řas nabízíme zatím Spirulinu, což je sladkovodní řasa obsahující širokou škálu aminokyselin, vitaminů a bílkovin. Pomáhá zvyšovat vitalitu a dodává energii. Posiluje organizmus a podporuje imunitní systém. A dále známou chlorellu, která významně pomáhá při detoxikaci organismu, podporuje funkci jater a trávení. Přispívá ke správné funkci imunitního systému a podporuje vitalitu. Ve spolupráci s Mikrobiologickým ústavem Akademie věd ČR dokonce nyní pěstujeme naší, českou chlorellu!
Proč jste začal pěstovat českou chlorellu?
Tato sladkovodní řasa je v současné době velmi oblíbená a pro náš organismus opravdu přínosná. Vzhledem k velké poptávce je nejčastěji dovážena z Číny, kde jsou obrovské pěstírny. Je zde ale velké riziko, že je dovezený produkt kontaminovaný. Chlorela je účinná tím, že na sebe umí navázat řadu znečišťujících látek a to nejen v lidském těle, čemuž tím prospívá, ale bohužel i při svém pěstování. Pokud tedy není 100% zajištěna čistota vody, dochází ke kontaminaci. V Čechách můžeme tuto důležitou podmínku daleko lépe ohlídat. Naše Neobotanics® Česká chlorella je výjimečná svým původem a inovativním způsobem zpracování. Je pěstována v čisté, průmyslem nezasažené rybníkářské oblasti v jižních Čechách, ve speciálních fotobioreaktorech, pod záštitou Mikrobiologického ústavu Akademie věd České republiky. Je pravidelně testována a kontrolována na absenci kontaminantů a vysoký obsah aktivních látek.
Co byste našim čtenářkám na závěr poradil?
Nesledujte módní trendy, ale vyberte si to, co cítíte, že vám chutná a pomáhá. Pokud chcete kvalitu, nesnažte se za každou cenu ušetřit. Sledujte původ a čistotu produktu. Zdraví máme pouze jedno.