Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte, jaké přínosy má pro dětský rozvoj hraní si s pískem?

24. 07. 2024 | Výchova
Hra s pískem není jen zábavou, ale také klíčovým prvkem dětského vývoje - od jemné motoriky a kreativity až po sociální dovednosti a emocionální blaho. Psycholožka nám vysvětlila, jak může písek podpořit motorické dovednosti, kreativitu a sociální interakce dětí. Objevte, proč je pískoviště ideálním místem pro růst vašich dětí. Písek je kouzelný materiál, který může dětem nabídnout mnoho příležitostí k učení a růstu!

Písek skrývá obrovský potenciál. Hra s ním je přirozená každému z nás. Už samotné setkání s pískem vybízí k tomu se ho dotýkat, prosívat ho mezi prsty, mnout, mačkat, hrabat, namáčet, vrstvit, hloubit jámy, kreslit do něj prstem ad. Probouzí v nás kreativitu, díky kontaktu s ním se rozvíjí naše smysly, písek umí uvolnit stres, působí terapeuticky.

Skvělá forma tréninku jemné motoriky


Víte, jaké přínosy má pro dětský rozvoj hraní si s pískem?Hra na pískovišti nebo u moře na nekonečných písečných plážích je pro většinu dětí jedním z nejoblíbenějších způsobů trávení času. A důvod k radosti je to i pro rodiče. Pískoviště není jen místem pro zábavu, ale také důležitým prostředkem pro rozvoj dětí. Do pískoviště také můžeme umisťovat různé figurky, miniatury, korálky, přírodní materiál (dřívka, kamínky, mušle, rostliny, kůru), části stavebnic, suché potraviny (rýže, těstoviny, bulgur.) a další prvky, které podporují hru. Takovou hrou dítě objevuje svět kolem sebe, získává smyslové prožitky a své smysly také zdokonaluje. Vnímá různé tvary, barvy a jejich odstíny, manipulací s pískem a předměty získává různé sluchové a hmatové vjemy, které mohou být důležité pro pozdější dovednost čtení a psaní.

Dalším přínosem hraní s pískemi je rozvoj kreativity. Písek je skvělý materiál pro tvoření. Děti mohou stavět hrady, tunely nebo vytvářet různé obrazce. Tímto způsobem rozvíjejí svou fantazii a kreativitu, což je důležité pro jejich kognitivní vývoj.


Písek je terapeutický a podporuje spolupráci


Písek na pískovišti, zahradě, doma i na pláži může posloužit také jako skvělý terapeutický nástroj. Ostatně se přímo v psychoterapeutické praxi s dětmi, ale někdy i s dospělými využívá. Hra s pískem může být uklidňující a terapeutická. Děti si mohou prostřednictvím hry s pískem ulevit od stresu a napětí, což přispívá k jejich emocionálnímu pocitu pohody. Figurky a předměty obecně v tomto případě poslouží jiným způsobem. Dítě si vlastně staví trojrozměrný model svého vnitřního světa. Zobrazit se dá v pískovišti v podstatě jakákoliv životní situace. Děti zobrazují jak přítomnost, tak minulost a budoucnost. Nevědomě pracují s tématem, které je pálí, scéna v pískovišti je často konfrontuje s aktuálním problémem. Můžeme se tak setkat s tím, že výjevy prezentují, co se jich dotýká, co je těší, co by si přály a po čem touží, ale také to, co je tíží, co jim dělá starosti, z čeho jsou smutné, prostě vše, co děti žijí, příp. potřebují zpracovat. Scéna v pískovišti tak odráží dětskou mysl a prožívání, význam, který dané situaci a jednotlivým postavám v ní přisuzuje.

Sociální interakce jsou klíčovým aspektem, který si děti postupně osvojují v rámci svého vývoje, hraní na pískovišti může být jednou ze základních forem. Když si děti hrají společně v písku, učí se spolupráci, sdílení a komunikaci. Tyto sociální dovednosti jsou nezbytné pro jejich budoucí život a pískoviště je skvělým místem, kde se je mohou naučit.

Na písku je bezpečno


Kromě těchto benefitů je pískoviště také bezpečným a přístupným místem pro hraní. Písek je měkký a přírodní, což z něj dělá ideální prostředí pro malé děti. Navíc si děti mohou hrát venku, což je pro jejich zdraví a fyzický rozvoj velmi důležité. Hry ve venkovním prostředí umožňují dětem lépe poznávat svět kolem sebe, poznávat nové materiály, struktury a povrchy – písek rozhodně patří mezi ně.

8 důvodů, proč je důležité, aby si děti hrály s pískem:


1. Rozvoj jemné motoriky: Hra s pískem podporuje jemné motorické dovednosti, které jsou klíčové pro psaní a další činnosti vyžadující precizní pohyby.

2. Podpora kreativity a fantazie: Děti mohou v písku stavět hrady, tunely nebo vytvářet různé obrazce, což rozvíjí jejich kreativitu a fantazii.

3. Sociální interakce: Pískoviště je ideálním místem pro navazování přátelství a rozvoj sociálních dovedností, jako je spolupráce, sdílení a komunikace.

4. Emocionální vývoj a terapie: Hra s pískem může být uklidňující a terapeutická, pomáhá dětem uvolnit stres a napětí a přispívá k jejich emocionálnímu blahu.

5. Zlepšení kognitivních schopností: Písek jako otevřený materiál nabízí nekonečné možnosti pro experimentování a učení, což podporuje kognitivní vývoj.

6. Fyzický rozvoj: Hraní v písku často zahrnuje fyzickou aktivitu, jako je kopání nebo přenášení písku, což přispívá k celkovému fyzickému zdraví dětí.

7. Přirozené a bezpečné prostředí: Písek je měkký a přirozený materiál, což z něj dělá bezpečné prostředí pro malé děti, kde mohou objevovat a učit se bez velkého rizika zranění.

8. Písek je dostupný všude:  Ať už jde o pískoviště na dětském hřišti, písek na pláži během dovolené nebo kinetický písek v domácím boxu. Poskytnout dítěti možnost hrát si s pískem je relativně jednoduché, ať jste kdekoliv.


Zdroj, foto: Kidtown



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !