Jak to vlastně funguje?
Mikrovlnná trouba ke svému provozu využívá elementární fyziku. Při ohřívání či přípravě pokrmu pracuje s molekulami vody, které jsou součástí všech potravin. Působení mikrovln rozkmitává tyto molekuly, čímž se uvolňuje obrovské množství energie právě v podobě tepla. Zjednodušeně řečeno tak vlastně v ohřátém jídle dochází k tomu, že se v něm velmi rychle pohybuje voda.Z důvodu odrážení mikrovln od stěn trouby uvnitř vznikají místa se silnějším, či naopak slabším působením mikrovln. Z toho důvodu se jídlo v mikrovlnce při ohřevu otáčí, aby bylo docíleno rovnoměrného ohřátí. Určitě nic nezkazíte, když navíc při ohřevu jídla proces na chvilku přerušíte, ohřívané jídlo promícháte a necháte ohřev dokončit. Tím docílíte opravdu dokonalého prohřátí všech částí pokrmu.
Výhody mikrovlnné trouby
Používání mikrovlnky má mnoho nesporných výhod. Tou nejhlavnější je pro moderního člověka určitě časová nenáročnost přípravy pokrmů a jednoduché ovládání. Moderní mikrovlnné trouby mají navíc mnoho dalších funkcí, jako je například gril, vaření v páře či pečení a díky tomu se stávají multifunkčním pomocníkem, který zvláště v menších domácnostech pohodlně nahradí klasickou troubu.Zdroj: Philco