Nesmíme také zapomenout na badyán, anýz, zázvor a perníkové koření. Pečení vánočního cukroví patří k těm příjemnějším stránkám vánočního období.
Vanilka

Skořice
Patří mezi nejznámější a nejrozšířenější koření u nás. Pochází ze Srí Lanky,kde roste skořicovník cejlonský a z něj je ta nejkvalitnější skořice. Skořice je sušená kůra stromu skořicovníku cejlonského nebo čínského. Známe ji ve dvou druzích v dlouhých tuhých rolkách, nebo jako aromatický prášek. Koření nesmí chybět při žádném vánočních pečení, přidává se do ořechového těsta na skořicové sušenky, medvědí tlapky a preclíčky. Přidáváme také do štrúdlu, koláčů, perníků a dalších moučníků. Skořice je nepostradatelné koření, které nesmí chybět při žádném vánočním pečení.
Anýz
Patří mezi jedno z nejstarších druhů koření. Anýz známý jako bedrník se pěstuje převážně v jižní Evropě, Indii, Turecku. Daří se mu také u nás v teplých oblastech. Má sladkou aromatickou vůni a chuťově se blíží lékořici. Při pečení vánočního cukroví je jeho nedílnou součástí. Používá se hlavně do perníčků a anýzových sušenek. Chuť koření získáme opražením nasucho.Hřebíček

Zázvor - vůně pryskyřice
Zázvor pochází z oblastí Středozemního moře. Používá se při pečení tradičního staročeského cukroví - zázvorky. Zázvor je žluté nebo černé koření s výraznou pryskyřičnou vůní. Je nedílnou součástí sladkých pokrmů, nesmí chybět při žádném předvánočním pečení. Koření se používá při pečení perníků a je nedílnou součástí perníkového koření.Badyán - hvězdicový anýz
Čínský anýz nebo hvězdicový anýz, tak je nazýván badyán, pro svou podobnou vůni anýzu. Badyán pochází z Číny, dnes se pěstuje v Asii i Tichomoří. Jde o sušená hvězdicová souplodí badyáníku pravého. Používá se do sušenek, je nedílnou součástí směsi koření do perníčků.Perníkové koření
Perníkové koření je směs skořice, nového koření, badyánu, koriandru, hřebíčku a fenyklu, který se používá k přípravě vánočních perníčků, vánoček a mazanců.Koření do kornoutů
Typické dobroty svátečních dnů mají své místo nejen na adventním stole, ale i při výzdobě bytu. Do vlastnoručně zhotovených kornoutů nebo mističek můžete kromě sladkostí a ořechů přidat také svitky skořice, vanilky, hřebíčků nebo dalšího voňavého koření. Koření navodí o Vánocích tu správnou vánoční atmosféru.Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz