Jakou vůni máte tedy s Vánocemi spojenou? Je to vůně kakaa, medu, skořice, vanilky, či rumu? Nebo vás napadá něco úplně jiného? Cukroví se peče z mnoha důvodů; jedním z nich je i specifická vůně, která navodí tu správnou vánoční atmosféru.
Vůně perníku
Tradiční českou vánoční vůní je vůně perníku. Přidává se do něj celá řada bylin, jejichž počet se v průběhu staletí zredukoval, a tak si dnes pod pojmem perníkové koření většinou představíme směs z mletého hřebíčku, skořice, kardamomu, nového koření, anýzu, badyánu, fenyklu, mleté pomerančové kůry, koriandru a muškátového oříšku.
To vše dohromady vytváří zcela specifickou a ničím nezaměnitelnou vůni vánoční domácí pohody.
Vanilka
Vanilka je aromatické koření původem z Mexika, které Toltékové a Aztékové přidávali do kakaa pro zlepšení chuti. Vanilka má smyslnou vůni a je užívána hojně i v kosmetickém průmyslu. Dostala se k nám v průběhu 16. století díky Kryštofu Kolumbovi a je i mocným afrodiziakem. Vanilku však máme s Vánocemi spojenou především v souvislosti s cukrovím, protože třeba bez vanilkových rohlíčků se žádné pravé Vánoce neobejdou.
Kakao
Kakao se do Evropy dostalo z Mexika díky Hermésovi Cortézovi v 16. století. Dnes kakao užíváme nejvíce ve formě čokolády. Platí ale též za afrodiziakum, má léčivé účinky a kromě potravinářského průmyslu se hojně užívá při výrobě kosmetiky. O Vánocích nám tvoří celkem významnou ingredienci nejen do vánočního cukroví.
Rum, svařák, grog a medovina
Pečení vánočního cukroví na se v mnohém neobejde bez tuzemského rumu, avšak tuzemák je v období Vánoc spojen i s nápoji pro zahřátí. Spolu s rumem je tedy nutné zmínit i další voňavé a horké nápoje, jakými jsou svařák nebo medovina.
Svařák se vyrábí svařením červeného nebo bílého vína za užití cukru a koření (skořice, hřebíček, badyán, muškátový květ, pomerančová kůra a podobně). Rum si můžete nalít do čaje nebo si můžete vyrobit grog z horké vody a rumu. Tento nápoj se v různých zemích vyrábí z rozličných alkoholických nápojů (griotka, koňak anebo whisky). Medovina je alkoholický nápoj vyrobený z medu, vody a kvasu. Její výroba je složitá a existuje celá řada receptur. Medovinu si můžete vychutnat jak studenou, tak teplou. Teplá je pochopitelně v zimních měsících oblíbenější. A právě teplá medovina má sílu nádherně provonět celý dům.
Vánočních vůní by se jistě našlo bezpočet – skořice, badyán, anýz, pomerančová kůra atd. Každý z nás má asi Vánoce spojené s nějakou jinou vůní, někdo třeba také s purpurou a františkem. Podělte se s námi, s jakou vůní máte Vánoce spojené vy.