Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Čas malinČas malin Proč vám natékají v létě nohy?Proč vám natékají v létě nohy? Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 01.07. 2024
Dnes má svátek Jaroslava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výběr nadzemního bazénu

8. 07. 2013 | Moderní bydlení
H2O – kdo by neznal tento základní sumární vzorec. Dva vodíky a jeden kyslík. I ti, kterým hodiny chemie moc neříkali, vědí, že se jedná o vodu. O tekutinu, mající blahodárné účinky, které oceníme obzvláště v parných letních dnech. Vodu pijeme, vodou se myjeme a také se jejím prostřednictvím ochlazujeme. K tomu, abychom se ale vodou ochladili, potřebujeme nějakou nádobu – ideálně bazén!

Na následujících řádcích si tedy povíme, jak vybrat správný nadzemní bazén – vodu totiž musíme držet v jistých mezích, abychom si výběrem nevhodného a nekvalitního bazénu neudělali ze zahrady jednu vodní plochu.

Jednou měř, neomezeně se koupej

Bazény již dávno nejsou výsadou boháčů. Naopak se stávají standardní součástí rodinných domů a luxus soukromého koupaliště si může dopřát téměř kdokoliv. Před koupí si rozmyslete, pro koho vlastně bazén pořizujete, kde bude stát a kolik času jste ochotni věnovat jeho údržbě. Od toho se dále bude dovíjet velikost nadzemního bazénu, zda si koupíte nafukovací či plastový, s oválným či hranatým tvarem a tak dále.

Výběr nadzemního bazénuKam? Where? Wohin? Donde?

Aby vodní radovánky a skotačení byly co nejmaximálnější, je dobré zamyslet se nad samotným umístěním bazénu v rámci zahrady. Zvažte proto jak terénní, tak i hygienické podmínky a orientaci bazénu vůči světovým stranám. Každý jiný, než vodorovný a rovný povrch, by byl pro umístění bazénu nevhodný. Rovněž se vyplatí bazén orientovat na jižní až jihovýchodní stranu od domu, kde dokonale využijete slunečního tepla a energie. Chlad stínu přijde mnohdy vhod, ne však, vylezete-li z vody přičemž pofukuje větřík. Stinná místa pod korunami stromů nejsou tedy vhodnou variantou pro umístění bazénu. O spadaném listí či pylu ani nemluvě.
Tak jako k zimní lyžovačce patří teplý svařák, k letnímu koupání patří pořádná opalovačka. Nezapomeňte proto na dostatečně velký relaxační prostor v okolí bazénu, kam pohodlně umístíte lehátko či deku.

Voda jako kafíčko

Patříte k těm, pro které je voda, mající 20°C, stále chladná a nestrčili byste do ní ani špičku chodidla a přesto byste se rádi koupali? Právě pro vás je řešením solární ohřev bazénové vody. Díky němu budete mít dostatečně teplou vodu a zároveň ušetříte za náklady na její vytápění. Slunci se naštěstí žádné účty platit nemusí. Toto výhodné a ekologicky šetrné řešení vám navíc může prodloužit koupací sezonu až o pár týdnů. Solárně termické absorbéry lze umístit kamkoli na zahradu, či na střechu domu, ne však příliš daleko od bazénu. Liší se oproti plastovým absorbérům vyšší účinností, neboť nejsou tolik závislé na intenzitě slunečního záření. Princip ohřevu vody spočívá v protékání vody sítí kanálků, kde přebírá sluneční teplo. Ohřátá voda je dále odváděna do sběrné a rozdělovací trubice a nakonec do bazénu.

Správcem kvality vody

Nechcete, aby váš bazén vypadal jako neudržované zahradní jezírko? Aby v něm nebyly zelené sinice, nevábně vyhlížející povlak na hladině a voda aby nezapáchala? Pak se o kvalitu vody musíte náležitě starat. Míra péče samozřejmě roste s velikostí bazénu a množstvím vody v něm. Můžeme si pořídit pomůcky jak pro mechanické, tak pro chemické čištění. K nutnostem patří pravidelná filtrace vody a odstraňování plovoucích nečistot. V současné době patří mezi nejužívanější filtrace písková, která zachycuje hrubé nečistoty, jež jsou proháněny společně vodou přes vrstvu písku, v níž se zachytí. Plovoucí nečistoty odstraňujeme za pomoci síťky či ručního podtlakového vysavače.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles