Kulinární zážitky v Řecku začínají už u předkrmů. Tím nejznámějším jsou bezesporu tzatziki vyráběné z hustého řeckého jogurtu, který je často z ovčího mléka, nastrouhaných salátových okurek, třeného česneku, olivového oleje a soli. Tzatziki se většinou podávají vychlazené s arabským chlebem nebo k hlavnímu jídlu.
Zajímavým předkrmem jsou také dolmades, neboli plněné vinné listy. Čerstvé nebo nakládané listy révy se plní nejčastěji směsí rýže, bylinek a koření. Často se používají také rozinky a piniové oříšky. Vedle této typicky řecké lahůdky stojí za ochutní tradiční pečené kapie.
Z hlavních jídel doporučujeme ochutnat gyros. Tradiční řecká pochoutka se vůbec nedá srovnávat s gyrosem, který se dá v Česku koupit v oknech s rychlým občerstvením. Rozdíl opravdu stojí za to. Další oblíbenou pochoutkou jsou kousky masa grilované na špejli zvané souvlaki.
Pokud vás masa z grilu nelákají, určitě ochutnejte musaku. Jde o plátky lilku s mletým jehněčím masem, cibulí, rajčaty, zalité bešamelovou omáčkou a zapečené. Mezi nejoblíbenější bezmasá jídla v Řecku pak patří saganaki, což je smažený plátek sýru feta obalený ve strouhance.
Ani hlavním jídlem však gastronomické zážitky v Řecku nekončí. I na dezerty jsou totiž v této středomořské zemi experty. Asi nejznámější je baklava, která se připravuje z listového těsta, jehož pláty jsou polité medem a zasypány oříšky. Dalším moučníkem, který stojí za vyzkoušení, je galaktoboureko. Tahle dobrota se dělá z dětské krupičky a vyniká skvělou mléčnou chutí.
Zdroj, foto: Student Agency