-Komerční sdělení-
Rádi v kuchyni zapojujete fantazii a namísto klasických receptů tvoříte radši své vlastní? Pak je naše další kulinářská výzva Lidl Food Challenge určena právě Vám!
Hlavní ingrediencí letní výzvy je Veganské mleté Next Level Hack. Vítěz hlasování Rostlinný produkt 2019 na bázi hrachové, pšeničné a sójové bílkoviny je dostupný ve všech prodejnách Lidl a oblíbili si jej milovníci rostlinné stravy i lidé, kteří ve svém jídelníčku chtějí omezit maso a hledají nějakou alternativu.
Stačí, když vymyslíte vlastní a originální recept, kde jako hlavní surovinu využijete Veganské mleté Next Level Hack, výsledné jídlo vyfotíte a snímek i s receptem pošlete na socialmedia@lidl.cz.
Recepty můžete zasílat od až do neděle 9. srpna.
Ze všech receptů vybere ty nejlepší odborník na slovo vzatý – šéfkuchař Roman Paulus.
Oceněno bude celkem 5 receptů:
1. místo – poukaz na nákup na lidl-shop.cz v hodnotě 5 000 Kč2. místo – poukaz na nákup na lidl-shop.cz v hodnotě 3 000 Kč
3. místo – poukaz na nákup na lidl-shop.cz v hodnotě 1 000 Kč
4. a 5. místo – balíček produktů z prodejen Lidl
Jako inspirace může posloužit recept na Grilované kuličky plněné mozzarellou s cibulovým chutney od foodblogerky @alishaeasycooking
Na kuličky
• 1 balení veganského mletého masa Next Level Hack
• 1 vejce
• hrst čerstvé bazalky
• 1 česnek
• olivový olej
• Koření: sůl, pepř, muškátový oříšek
• 1 balení mini/cherry mozzarellek
Krok č. 1: Mleté maso důkladně smíchejte se všemi ingrediencemi a zakápněte troškou oleje.
Krok č. 2: Cca 1 lžíci směsi si dejte do dlaně, vytvořte důlek a vložte do něj mozzarellu. Směsí mozzarellu důkladně obalte a opatrně napíchněte na špejli. Tu předtím namočte, aby na grilu nezačala doutnat. Kuličky dělejte stejně velké, aby se rovnoměrně propekly.
Krok č. 3: Grilujte na grilu/ grilovací pánvi nebo můžete i v troubě – zprudka, aby se nevysušily.
Na cibulové chutney
• 0,5 kg červené cibule
• 2 stroužky česneku
• 50 ml olivového oleje vhodného na vaření
• 3 snítky tymiánu nebo lžíce sušeného
• 2 hřebíčky
• 2 bobkové listy
• 4-6 lžic třtinového cukru
• sůl, pepř
• 75 ml balsamicového/vinného tmavého octa
• 100 ml portského vína
Krok č. 1: Cibuli nakrájejte na stejná kolečka/měsíčky a česnek nakrájejte na tenké plátky.
Krok č. 2: Ve velkém hrnci (aby směs byla co nejvíce rozložená) na rozehřátém oleji začněte cibuli i česnek restovat, dokud nezavadnou a nezesklovatí cca 5 minut.
Krok č. 3: Do hrnce přidejte cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, pepř, sůl. Stáhněte výkon na polovinu, a ještě cca 10 minut za občasného míchání restujte (s většími kousky cibule to trvá déle). Cibule by měla změknout a zkaramelizovat.
Krok č. 4: Přidejte zbylé ingredience, tedy portské víno a ocet. Směs promíchejte a vařte dál na střední výkon, dokud se neodpaří 1/2 tekutiny a nevznikne sirupovitá šťáva kolem cibule. Za cca 15 minut máte hotovo. Směs nechte vychladnout a můžete podávat.