Nejlepší doba na výsev je nyní začátkem března, jelikož je delší den a rostlinky potřebují hodně světla, aby nebyly tenké a vytáhlé.
Prakticky všechny bylinky se dají pěstovat i za oknem.
Je potřeba dostatečně velká nádoba – minimálně 20 cm v průměru. V malém květináčku by rostlina nenarostla. Důležitý je výběr půdy, ta by měla být dostatečně vzdušná, kvalitní, nejlépe směs zahradnického substrátu s příměsí rašeliny. Semínka sejeme mělce. Také bychom měli být opatrní se zálivkou, ale nesmí ani vyschnout, nejlépe zavlažujeme pomocí rozprašovače, abychom semínka nevyplavili. Poslední podmínkou zdárného růstu je dostatek světla. Nejlepší doba na výsev je nyní začátkem března, jelikož je delší den a rostlinky potom nebudou tenké a vytáhlé. Dají se pěstovat na všech světových stranách, pokud budou mít zajištěny dostatek přirozeného osvětlení. Nesnášejí průvan. Květináče překryjeme fólií nebo sklem, aby byla zachovaná optimální vlhkost. Jakmile se objeví klíček, tak sklo nebo fólii odstraníme.
Přehled
některých bylinek
k domácímu pěstování, jejich nároků a použití:
Bazalka
Použití: skopové a vepřové maso, ryby, zeleninové, vaječné nebo drůbeží saláty, čaj. Léčebné účinky: uvolňuje křeče, povzbuzuje chuť k jídlu a trávení.
Estragon
Použití: polévky, omáčky, saláty, drůbež, tvaroh, bylinkové máslo, bylinkový ocet, víno, zavař. koření, výroba hořčice. Léčebné účinky: podporuje trávení a vylučování žluče, močopudný.
Meduňka
Použití: saláty, tvaroh, ryby, drůbež, rajčata, játra, divočina, čaj. Léčebné účinky: pomáhá při nespavosti, uklidňuje, zmírňuje křeče.
Tymián
Použití: maso, paštiky,
zelenina, brambory, omáčky, pizza, houby, luštěniny, čaj.
Léčebné účinky: uvolňuje hleny, podporuje vykašlávání, zmírňuje křeče, podporuje trávení.
Pažitka
Použití: vaječné pokrmy, omáčky, saláty, polévky.
Léčebné účinky: je močopudná, povzbuzuje zažívání a chuť k jídlu.
Majoránka
Použití: zapražené polévky, guláše, mletá masa, luštěniny, zabíjačkové pochoutky, bramboráky.
Léčebné účinky: zklidňuje střeva, působí proti plynatosti, uklidňuje nervy, pomáhá při nespavosti.
Kerblík
Použití: jarní bylinkové polévky, zelené omáčky, saláty, rajčata, bylinkové máslo.
Léčebné účinky: příznivě ovlivňuje trávení a činnost jater, má regenerační schopnosti, je močopudný.
Řeřicha
Použití: saláty, omáčky, přidává se k sýrům, tvaroh, ryby, ke chlebu s máslem.
Léčebné účinky: podporuje trávení, je močopudná, působí při dýchacích a ledvinových potížích, má antimikrobiální účinky.
Rozmarýn
Použití: tučné pokrmy, saláty, zeleninové polévky, k pečenému a grilovanému masu a drůbeži
Léčebné účinky: při žaludečních a střevních potížích, při reumatismu, dně.
Přeji hodně pěstebních úspěchů.
ChytráŽena.cz