K výrobě domácí křídy potřebujeme:
kelímek od jogurtu 500g
bílou sádru (1 kg za cca 13 Kč)
nůžky
obyčejné gumičky
mikroténový a igelitový sáček
misku a špachtličku (na míchání sádry)
vodu podle potřeby
lepicí pásku
Postup výroby - domácí křídy:
1. Kelímek propíchneme ostrými nůžkami nebo nožem a rozstřihneme shora až dolů. (Pokud tvoříme s dětmi, doporučuji tuto činnost přenechat dospělé osobě.)
2. Z kelímku ostřihneme rovně horní okraj a dno. Vznikne nám čtyřúhelník, který se na jednu stranu rozšiřuje.
3. Takto vzniklý čtyřúhelník si stočíme do ruličky, kterou vně na dvou místech přichytíme lepicí páskou. Celý spoj je nutné z vnějšku přelepit po celé délce lepicí páskou.
4. Ze sáčku si nastříháme čtverečky (kolečka) o průměru cca 10 cm.
5. Širší stranu ruličky překryjeme čtverečkem (kolečkem) a upevníme gumičkou.
6.Na pracovní plochu si položíme igelitový sáček. Na něj postavíme nachystané formy k odlévání (překrytým koncem dolů).
7. V misce si rozmícháme sádru s vodou podle návodu na obale. Připravenou sádru okamžitě naléváme do forem. Je třeba dbát na to, abychom naplněné formy nepřevrhli.
8. Naplněné formy je třeba nechat přibližně 7 – 15 minut nechat stát na místě, než sádra dostatečně ztuhne.
Po další hodině je vhodné křídy vyjmout z forem. Vyjmout je můžeme i dříve, ale křídy jsou ještě vlhké a křehké.
Pokud se rozhodnete vyrábět barevné křídy, tak doporučuji nechat dobře proschnout každou barvu kříd zvlášť od ostatních. Jedna várka bílých kříd se mi tímto částečně obarvila do modra.
Pozn.:
Křídy je možné i barvit temperovými barvami. Postup je stejný, jen před
přisypáním sádry do vody v ní (ve vodě) rozmícháme dostatečné množství
barvy. Mně se osvědčilo přidávat množství jedné čajové lžičky na jednu dávku
sádry.
ChytráŽena.cz