Na těsto potřebujeme:
1 kg hladké mouky, 35 dkg přesetého moučkového cukru, 6 vajec, 5 lžic medu, 2 kypřící prášky do perníku, 5 lžic másla, 3 lžíce kakaa a lžičku perníkového koření. Na potření: 2 žloutky s troškou vody a štěteček nebo mašlovačku na potírání. Sníh na zdobení: 2 bílky, zelená potravinová barva, citronka a dle hustoty mletý cukr. Další pomůcky: papír na šablonu stromku, pečicí papír, 24 malých vykrajovátek a nožík.
Připravíme si těsto z uvedených surovin. Těsto necháme 2 hodiny uležet, nebo do druhého dne. Dále si připravíme žloutky s troškou vody, které rozšleháme vidličkou. Sníh na zdobení: do misky dáme dva bílky, trochu citronky a přidáváme přesetý mletý cukr a zamícháme šlehačem nebo ruční metličkou. Polovinu z tohoto množství oddělíme a obarvíme zeleným potravinářským barvivem. Sníh musí být řidší, aby se dal roztírat.
A druhou polovinu zahustíme cukrem tak, až nám nestéká z vidličky a drží na ní. Tou budeme perníčky zdobit. Vyložíme si 2-3 plechy pečicím papírem, připravíme si z tvrdého papíru šablonu stromku, velikou jako je plech. Těsto vyválíme do výšky 5 mm, položíme na něj připravenou šablonu stromku a nožem tvar vyřízneme. Vykrojený stromek opatrně přeneseme na plech. Pokud jste méně šikovní, vyválejte těsto přímo na peč. papíře a stromeček krásně na něm i přeneste na plech. Zabráníte tak tomu, aby se Vám tvar vytáhl nebo potrhal. Ze zbytku těsta vytvoříme perníčky na zdobení stromku.
Troubu si předehřejeme na 160 st. a stromeček pečeme cca 15-20 min. Asi 5 minut po upečení potřeme připraveným rozšlehaným žloutkem. Po zaschnutí žloutku stromek vybarvíme řidším obarveným sněhem pomocí štětce. Dále tvar stromku obtáhneme asi 1 cm od kraje hustým bílým sněhem. Mezitím než stromeček zaschne, si nazdobíme perníčky. Bílým sněhem jsem je zdobila a zeleným jsem psala čísla 1-24.
Pak už jen perníčky přilepíme na stromeček zeleným sněhem a máme stromeček hotový. Z uvedené dávky těsta jsem udělala stromečky dva, pokud Vám stačí jeden, udělejte si těsta poloviční množství.
Tip: pro lepší vůni můžete do těsta přidat trošku rumu.
ChytráŽena.cz