Potřebujeme:
jablečné slupky,špetka skořice,
hrnek vroucí vody,
citron a med.
Letos jsem měla na zahrádce bohatou úrodu jablek a švestek, až jsem nevěděla pomalu, co s nimi. Pekla jsem štrúdly, zavařovala, uvařila švestkové knedlíky, něco se i snědlo a rozdalo.
Mým prvním krokem bylo podívat se na internet, jak by se ještě daly zužitkovat. Zjistila jsem, že jablka se dají uchovávat nastrouhaná v mrazničce. Nelenila jsem a dala se do loupání. Všechno jsem nastrouhala a zamrazila do kelímků.
Po zpracování takové hromady jablek mi v misce zůstala slušná hromádka pěkných slupek (předtím jsem je všechna omyla). Vzpomněla jsem si, že se dá ze sušených slupek dělat domácí čaj.
Vytáhla jsem si plech na pečení, vyložila ho pečicím papírem a na něj skládala jablečné slupky. Vybíráme je jen ze zralých, nekazících se jablek. Později se mi osvědčilo skládat je dužinou nahoru. Až byl celý papír zaskládaný, tak jsem plech vložila do rozehřáté trouby ( max. na 80 st. Celsia), zapékala přibližně 2 -3 hodiny a dosušila je na suchém místě. Neměli bychom zapomenout průběžně je prohrábnout, aby se sušily rovnoměrně a neplesnivěly (pozor, ať se při otáčení slupek nespálíte!). Pokud vám to možnosti dovolí, tak si vložte všechny plechy do trouby naráz. Další možností sušení je ve stínu na slunci, v sušičce ovoce nebo na topení.
Jak jsem psala o pár řádků výše, tak jsem zpracovávala i švestky. Protože jich bylo dostatek, tak jsem si zamrazila švestkový polotovar na příkrmy pro synka. Zbylo mi z toho také dost slupek. Dala jsem si tu práci, abych je také rozprostřela na pečicí papír a usušila. Je to trochu piplavější práce, ale nelituji toho. Usušila jsem je, stačí ½ - 1 hodinku v troubě na 50 st. Celsia, (samozřejmě to opět jde i v teple ve stínu nebo na topení) a nechat doschnout na vzduchu, a pak si jen vychutnávala, jak chutnají v kombinaci s jablečnými slupkami.
Ti, co si tento nápad oblíbí a vyzkouší, určitě najdou další možnosti, s čím by se dal čajík obohatit. Záleží jen na vaší chuti a fantazii.
Tip: Pokud nemáte po ruce klasický papírový sáček, můžete využít sáček od krystalového cukru.
Příprava vlastního čaje je jednoduchá:
Do vyhřátého hrnku nasypeme hrst slupek (jablečné, švestkové i jiné) a špetku mleté skořice. Směs zalijeme vroucí vodou a necháme přibližně 5 minut vylouhovat. Vše přecedíme a dochutíme citronem a medem. Citron (jeho vůně) jde částečně nahradit meduňkou, která nám ho krásně provoní.Uchovávání
Po usušení je potřeba slupky uchovávat v papírovém sáčku v suchu a teple. Trvanlivost je celkem dobrá, ale směs starší než jeden rok bych doporučila vyhodit do koše. Věřím, že Vám však čajík bude chutnat a naopak zjistíte, že jich máte nedostatek a další rok bude potřeba nachystat více.Tynka - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz