Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyzkoušejte nejstarší recepty na ledové čaje

25. 06. 2013 | Škola vaření
Ledové čaje, kdo by je dnes neznal. V horkých letních dnech přijdou k chuti. Nejsou přeslazené a díky své jemné ovocné chuti a příjemné teplotě dokonale osvěží. Kde mají své kořeny a liší se první recepty od těch, které známe?

Nejstarší zmínky o ledové variantě čajů můžeme nalézt v anglických a amerických kuchařkách pocházejících z počátku 19. století. Připravovaly se z čaje zeleného a podávaly se s likérem. Nazývaly se „punches“. Nápoje získávaly jména po významných osobnostech, např. „Regent'sPunch“ pojmenovaný po anglickém panovníkovi Jiřím IV.

Je libo ledový čaj černý nebo zelený?

Popularita ledových čajů vzrostla s vynálezem lednic a mrazáků – v USA byly běžně rozšířeny od poloviny 19. století. Nejstarší tištěný recept na ledový čaj pochází z roku 1879.  
Vyzkoušejte nejstarší recepty na ledové čajePoté, co se začne vařit voda v konvici, slijte jeden litr a dejte do něj 2 vrchovaté lžíce zeleného čaje. Pokud chce někdo ledový čaj k večeři, připravte ho kolem snídaně. V čase večeře konvici sceďte do džbánu, nic nemíchejte. Nechte ho odstát a pak přelijte do karafy. Sedlina z čaje zůstane na dně džbánu. Naplňte sklenice ledem, přidejte 2 lžíce cukru do každé z nich a zalejte čajem. Dochuťte šťávou z citrónu – díky němu bude nápoj svěžejší a zdravější.

V roce 1884 vyšel poprvé recept na ledový čaj, jehož základem nebyl čaj zelený, ale černý. Zároveň se společně s touto novinkou objevila informace, že znají ledový čaj i v Rusku - byl nazýván „Russiantea“ - v létě si Rusové dávali do teplého nápoje místo cukru kostky ledu.

Začátkem 20. století začali lidé preferovat ledový čaj z černého čaje místo zeleného, a to díky poměrně levnému dovozu kvalitního černého čaje z Indie, Ceylonu, jižní Ameriky a Afriky. V kavárnách CostaCoffee dokonce můžete ochutnat ledové čaje, jejichž základem je čaj bylinný – konkrétně mátový doplněný kořenem lékořice. Skvěle chutná v kombinaci s malinovou příchutí. Rozhodně ale neuděláte chybu, pokud si ho necháte namíchat i třeba s broskví nebo citrónem.

Ledovým čajům pomohla Světová výstava

Průlom v historii ledových čajů přišel až v roce 1904. V St. Luis právě probíhala Světová výstava, a protože bylo neskutečné horko, lidé odmítali pít teplé nápoje. K chuti tak přišly právě ledové čaje, které začali nabízet ve východoindickém pavilonu.

Kvůli nezájmu o horké nápoje vzal ředitel pavilonu Richard Blechynden lahve plné teplého indického čaje a postavil je uzávěrem dolu. Čaj pak protékal ledovými trubkami, které ho ochladili. Po světovém veletrhu nabízel bezplatně „nový drink“ lidem v nákupním centru v New Yorku. Od té to chvíle se stal ledový čaj „plnohodnotným“ chlazeným nápojem, jehož obliba se začala rychle šířit.

Popularita ledových čajů také vzrostla s americkou prohibicí (1920-1930), protože lidé museli najít nějakou alternativu za pivo, víno a další alkohol.

Inspirujte se nebo ho ochutnejte v kavárnách

Standardem pro výrobu ledového čaje se stal recept z kuchařky z roku 1928 (SouthernCooking od paní Henrietty StanleyDull).

Vyzkoušejte nejstarší recepty na ledové čajeČaj zalijte čerstvě uvařenou vodou a louhujte 3-5 minut, poté čajové lístky odstraňte. V zásadě musí být ledový čaj silnější, protože se k němu ještě přidá led. Nejoblíbenější je středně silný čajový extrakt z dobré směsi černého čaje. Zelené a černé čaje se pijí spíše horké. Poté, co čaj sladíte, nezapomeňte, že se bude ještě míchat s ledem – oslaďte ho raději o něco více, než přidáváte cukr do klasického horkého čaje. Směs promíchejte s kostkami ledu, dochuťte citronem a ozdobte snítkou máty, jahodami, třešněmi, plátkem pomeranče nebo ananasu.

V současné době je možné louhovat čaj, který je základem pro čaj ledový, pouze půl minuty.
Vyvážené chuti a aromatu čaje můžeme dosáhnout pouze během louhování po dobu 30 vteřin. Takto krátkou extrakcí dostaneme z čaje to nejlepší, co můžeme. Základ připravený z čaje zeleného, černého či mátového se pak dochutí jednou z oblíbených příchutí –malinou, broskví či citrónem. Odměnou vám je čerstvá chuť ovoce snoubená s jemností čaje a kostkami ledu, která dokonale uspokojí vaše chuťové pohárky.

Zdroj, foto: CostaCoffee


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vyzkoušejte nejstarší recepty na ledové čaje:

Vyzkoušejte nejstarší recepty na ledové čaje
Vyzkoušejte nejstarší recepty na ledové čaje
Vyzkoušejte nejstarší recepty na ledové čaje
Vyzkoušejte nejstarší recepty na ledové čaje
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !