Mýtus č. 1: Mléko není pro člověka vhodné
Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. Potřebné množství vápníku vstřebávají lidé právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život.Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o takzvanou laktózovou intoleranci. Ta se však vyskytuje v průměru jen asi u dvou až deseti procent Evropanů.
Mýtus č. 2: Mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem zdravotních komplikací
Vápník, jehož jsou mléčné výrobky nenahraditelným zdrojem, je nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií. Kromě toho je v mléce také řada vitamínů jako A, D, B12, nebo B1.Mýtus č. 3: Mléko zahleňuje
Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Už naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko s vincentkou pro lepší odkašlávání.Mýtus č. 4: Mléko přímo od krávy je nejzdravější
Tepelným zpracováním sice dochází ke ztrátám obsahu některých vitamínů, ale vápník, jehož hlavním zdrojem pro lidský organismus je právě mléko, se při tepelném zpracování neztrácí vůbec. To platí i pro další minerální látky, cukry, tuky a bílkoviny.Čerstvě nadojené mléko navíc přirozeně obsahuje určitý počet mikroorganismů. Jeho pitím se vystavujeme riziku kontaminace některými nebezpečnými bakteriemi a hazardujeme tak se svým zdravím. U trvanlivého a pasterovaného mléka je navíc garantováno, že je bezpečné, a neobsahuje žádné choroboplodné zárodky.
Mýtus č. 5: Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty
Při výrobě se do mléka žádné přídatné látky nedávají. Trvanlivost je dosažena výlučně díky tepelnému ošetření - v případě trvanlivého mléka metodě UHT - a pak také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. To platí i pro čerstvé pasterované mléko, jehož kratší doba trvanlivosti je dána pouze nižší teplotou ošetření.Mýtus č. 6: Náš jídelníček obsahuje dostatek vápníku i bez mléčných výrobků
„Mléko a mléčné výrobky jsou z hlediska příjmu vápníku zcela nezastupitelné. Různé potraviny ho sice obsahují velké množství, ale náš organismus je schopný vstřebat z něho jen malou část. Navíc v dětství a dospívání se zužitkuje přibližně padesát procent celkově přijatého vápníku, v dospělosti je to však už pouze dvacet procent,“ vysvětluje RNDr. Dana Dvořáková.Odborníci na metabolismus se shodují v názoru, že využitelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků je vysoká. Neobsahují totiž látky, které vážou vápník do nevstřebatelné formy a tím znemožňují jeho využití. Naopak je v nich laktóza a aminokyseliny, které využitelnost vápníku zvyšují.
Mýtus č. 7: Mléko obsahuje hormony a antibiotika
Odborníci prokázali, že mléko krav léčených antibiotiky neobsahuje ani stopy těchto látek. Hormonů se v něm nachází tak miniaturní množství, že na lidské zdraví nemohou mít žádný vliv. V porovnání s množstvím hormonů, které produkuje naše tělo, je naprosto zanedbatelné.Zdroj: OLMA, a.s.