K pěstování nepotřebujeme velkou zahradu, i balkon může být nejen okrasný, ale také jedlý! Vypěstujme si suroviny bez chemie, rozšiřme svůj životní prostor o kus zdravé přírody! Praktické rady zkušeného tvůrce přírodních zahrad Tomáše Trejbala, zahradníka, který je nám vždy po ruce. Směle do toho!
Symbióza – aneb způsob, jak si chytře usnadnit pěstování, a zároveň tím zlepšit kvalitu života nejen našim rostlinám. V dnešním díle se proto budeme věnovat tomu, jak snadno může fungovat v zahradě i na balkóně. Ukážeme, jak si s její pomocí zvětšit a zpestřit sklizeň, abychom se mohli z úrody těšit jednou tolik. Zasejeme okurky a postavíme jednoduchou dřevěnou konstrukci, s níž snadno zkrotíme okurkové liány.
Dozvíme se, které rostliny se k okurce do sadby hodí nejlépe. Naučíme se, jak při výběru vhodných rostlin pracovat s jejich různou vegetační dobou, aby si rostliny při růstu vzájemně nepřekážely. Vysvětlíme si, jak co nejlépe využít volný prostor kolem stromů. Tomáš Trejbal nás tentokrát zasvětí do světa guildů a prozradí nám, jak si keře, stromy, květiny a bylinky při společné výsadbě navzájem pomáhají.
V poradně nám Zahradník po ruce odpoví na dotazy ohledně zavlažovacích systémů ovocných stromů, poradí, jaké kůly při sadbě mladých stromků použít, a dá nám tipy, s čím pěstovat hlávkové saláty. Na jedlém balkonu Tomáš Trejbal zasadí společně rajčata, bylinky i květiny tak, aby se doplňovaly nejen v květináči, ale i ve vaší kuchyni. V neposlední řadě společně navštívíme přírodní zahradu, kde nám majitelka Zuzka ukáže, jak krásně a efektivně v guildech spolu dokážou růst stromy a bylinky.