K pěstování nepotřebujeme velkou zahradu, i balkon může být nejen okrasný, ale také jedlý! Vypěstujme si suroviny bez chemie, rozšiřme svůj životní prostor o kus zdravé přírody! Praktické rady zkušeného tvůrce přírodních zahrad Tomáše Trejbala, zahradníka, který je nám vždy po ruce. Směle do toho!
Tématem dalšího dílu Zahradníka po ruce budou okrajové oblasti zahrady a jejich chytré využití. Tomáš Trejbal tak poradí, jak si vysázet jedlý živý plot, který nebude vyžadovat stříhání, bude pestrý a zároveň bohatý na sklizeň. Vysadí lísku, která živý plot skvěle doplní a jejíž vzrostlé větve po pár letech poslouží i jako součásti konstrukce v přírodní zahradě.
Okrajovou část u skleníku osadí vinnou révou, která zároveň poskytne skleníku přirozené stínění z nejjižnější strany. Vysvětlí, jak si poradit s prostokořennou sadbou, a révu rovnou vysadí i u pergoly. Zodpoví dotazy ohledně pěstování révy v kombinaci s maliníky či ostružiníky, používání štěpky z potenciálně napadeného sadu i přezimujícího mangoldu.
Zahradník po ruce nás vezme na výlet do malé městské zahrady, kde se chytře pracuje s prostorem a samozřejmě pěstuje bez chemie. Na balkonu se tentokrát pustíme do pěstování salátu v samozavlažovacím truhlíku.