Pěstování různých bylinek se u nás těší stále větší oblibě. Kdo nemá vlastní zahrádku, snaží se bylinky pěstovat alespoň v květináčích třeba na okenním parapetu. Každá kuchařka potvrdí, že není nad čerstvou mátu, petrželku, libeček... - ať je použije jako koření, nebo do salátů a dalších jídel. A co teprve taková voňavá levandule? Bylinky se přece používají jak v kuchyni, tak v léčitelství nebo třeba v kosmetice. Jak se ale o tyto bylinky postarat přes zimu?
Jednoletky (letničky) jako je například bazalka nebo kopr
samozřejmě stihneme zpracovat; ale aby přežily do příštího roku dvouletky a
trvalky, budou potřebovat naši náležitou péči. Některé jsou odolné méně, jiné
více.
Méně odolné druhy bylinek, jako je například bazalka, rozmarýn, citronová tráva, levandule a další je třeba případně přesadit ze záhonků do květináčů. Na mráz jsou citlivé a doma potřebují teplotu 10 - 20°C, světlé místo a přiměřenou zálivku (přibližně jednou týdně, při vyšší teplotě například v paneláku je nutné zalévat více).
Odolnější druhy bylinek snášejí i mrazivější počasí a mohou zůstat na záhonku. Jedná se například o petržel, pažitku, meduňku, mátu, oregano, tymián, mateřídoušku a další. Pokud jsou bylinky vzrostlé a mrazy nejsou příliš vysoké, zimu přečkají bez nutnosti dalších opatření. Méně vzrostlé bylinky na záhonkách ještě před nástupem prvních mrazíků pokryjeme mulčovací kůrou a opatrně k nim vložíme větve z jehličnatých stromů. Samozřejmě ale pokud chceme mít z bylinek užitek i přes zimu, přeneseme je do květináčů domů i přes to, že by do jara venku přežily.
Nesmíme zapomenout na to, že bylinky potřebují dostatek světla (nejlepší je umístění na jih nebo východ) a teplotu ideálně kolem 15°C - snesou i teplotu o něco vyšší, ale pak počítejte s pomalejším růstem. Také dbáme na pravidelnou a přiměřenou zálivku - lépe je zalévat častěji, ale menším množstvím vody.
Nevzdávejte se tedy čerstvých bylinek ani v zimě, byla by to škoda.
ChytráŽena.cz