V současném podzimním období je nejvyšší čas myslet na zimu. Otázku přezimování řeší samozřejmě i pěstitelé různých venkovních rostlin, zahrádkáři a podobně. Dnes si řekneme něco o přezimování jahod.
Správné zazimování jahodníku je důležité nejen pro jeho samotné přežití do další sezóny, ale i pro případnou eliminaci nejrůznějších chorob a škůdců. Nejčastěji ale dochází k poškození jahodníku vymrznutím, když v hloubce kořenového systému teplota klesne pod -15°C. Pokud je kořenový systém bohatý a zdravý a teplota neklesne pod zmiňovaných -15°C, jahodník je schopen zimu přečkat bez úhony. Je dobré vybírat si odolné odrůdy; nejodolnější je odrůda Senqa senqana.
Důležitým opatřením před zimou je zamezení výskytu chorob a škůdců odstraněním listů asi pět centimetrů nad srdíčkem. Napadené a staré listy je nutné obrat a zlikvidovat. Na toto opatření je ale již pozdě, protože je nutné jej provést začátkem srpna. Starost o přezimování jahod totiž začíná už po jejich sklizni.
V současné době - tedy během října a listopadu - je nutné vytvořit rostlinám dostatečnou zásobu půdní vlhkosti. Krčky rostlin přihrneme zeminou nebo kompostem. Pro lepší ochranu jahod před holomrazem je dobré záhonky zakrýt chvojím - nejlepší je smrkové, které dodá v příštím roce jahodám výborné aroma. Na překrytí je vhodná také netkaná bílá textilie.
Poslední dobou vzrůstá obliba převislých jahod, které se
dají pěstovat třeba i v truhlíku na balkoně paneláku. Také tyto jahody
musíme dobře připravit na zimu: na podzim je ze závěsných květináčů nebo truhlíků přesuneme -
kdo má zahrádku, přesadí je na záhony, kde se ošetřují stejně jako klasické
jahody. Kdo bydlí v paneláku a balkon má prosklený, jahody může nechat bez
obav venku. Na neproskleném balkoně rostliny také přežijí, pokud nejsou velké
mrazy - stačí truhlíky nebo květináče pokrýt chvojím. Povislé výhonky vždy stříháme.
Dokud není mráz, jahody občas mírně zaléváme, aby zemina zcela nevyschla. Na
jaře jahody přesadíme do nové zeminy.
Pak už jen zbývá těšit se na další sklizeň...
ChytráŽena.cz