Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zázvor - všestranná bylinka

9. 02. 2012 | Škola vaření
Zázvor pochází původem z Asie. Je to nejen dobrá bylinka na různé neduhy, ale také výborné koření, které používáme při přípravě různých jídel. Zázvor můžeme pěstovat doma jako pokojovou nebo na zahrádce ve skleníku nebo fóliovníku. Rostlinka se pěstuje především kvůli svým oddenkům. Množí se na jaře řízkováním z oddenků rostliny.

Doma vysazujeme zázvor do většího květináče s kvalitním a dobře propustným substrátem. Jeden centimetr pod povrch zeminy uložíme řízek zázvoru. Očko musí směřovat směrem nahoru, zasypeme květináč zeminou, umístíme do světlé a teplé místnosti. Substrát udržujeme vlhký a oddenky brzy vyraší. Rostlina nesnáší přímé slunce, proto ji umístíme do stínu, jakmile se objeví první výhonky.

Zázvor zaléváme denně na misku nejlépe vlažnou vodou. Rostlinku pravidelně přihnojujeme hnojivem pro pokojové rostliny. Stejně jako v květináči můžeme zázvor pěstovat ve skleníku nebo fóliovníku. Vyžaduje dobře živenou a propustnou půdu, hlavně na zahrádce by neměla půda obsahovat kameny, aby se oddenky při růstu neponičily. Na jaře rostlinky sázíme z oddenků, připravené řízky s rašícími pupeny těsně pod povrch nakypřené půdy. Na podzim omezíme zálivku a zatažené oddenky vybereme ze zeminy a zpracováváme.

Zázvor a jeho léčivé účinky


Zázvor je výborná bylinka, která se používá při žaludeční nevolnosti, střevních infekcích a zánětech slinivky. Pomáhá při nachlazení a dráždivém kašli. Snižuje cholesterol v krvi. Působí jako prevence civilizačních chorob. Pomáhá jako prevence při nevolnosti v dopravních prostředcích.

Zázvor v kuchyni


Tuto všestrannou bylinku můžeme konzumovat v různých podobách. Zázvorový čaj uleví od bolesti a také příjemně osvěží. Také se připravuje zázvorový drink v kombinaci s alkoholem. Zázvor se může kandovat a také nakládat. Používá se jako přísada do pečení, hlavně o Vánocích se připravují tolik oblíbené zázvorky. Hodí se k rybím a drůbežím pokrmům, dodá jim příjemnou kořeněnou chuť.Také může zázvor použít při přípravě různých omáček. Je také nedílnou surovinou při výrobě zázvorového piva. Zázvor posiluje imunitu, je to výborná bylinka, která pomáhá v každém ročním období.

marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Díky za rady, chystám se pěstování, zrovna dneska jsem o tom mnluvila doma Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je zajímavý a užitečný. Jenom bych ho nedoporučila při zánětu slinivky! Může dráždit.
Obrázek uživatelky
profil
Ze zázvoru vařím čaj, ale nenapadlo mě, že je ho možné pěstovat doma. Jen by mě zajímalo, zda se může k pěstování použít koupený kořen.Smajlík
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zázvor i pěkně voníSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles