Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zdravá vánoční kuchařka

8. 12. 2015 | Knižní tipy
Název knihy: Zdravá vánoční kuchařka
Autor: Iva Veselá
Nakladatelství: Mladá fronta
Datum vydání: 2015
Pevná bez přebalu matná
Formát: 140 x 210
Počet stran: 152
Cena: 215 Kč

Autorka knihy, zakladatelka výživové poradny Food Life a sportovní dietoložka, představuje více než 60 receptů na odlehčené verze klasických druhů vánočního cukroví, typického pečiva, nápojů, slaných pamlsků i hlavních jídel ze štědrovečerního menu, které vytvořila a osobně vyzkoušela. Kromě toho uvádí i méně známé recepty na sladké raw cukrovinky, nevšední kuličky či lahůdky cizích kuchyní.

Všechny jsou jednoduché, chutné a na rozdíl od těch tradičních je lze konzumovat bez výčitek svědomí. Text doplňuje mnoho zajímavých tipů a rad, jak nahradit obvyklé ingredience - mouku, tuky, cukry, vejce - takovými, které snižují celkovou kalorickou hodnotu pokrmů, jsou zdraví prospěšnější a přitom na českém trhu dostupné. Autorka prozrazuje i některé finty na usnadnění přípravy a dosažení co nejzdařilejšího výsledku.

Zdravá vánoční kuchařkaUkázka z knihy

Zdravá vánoční kuchařka


1. Celozrnná mouka namísto bílé

Bílá mouka neobsahuje vitamíny, minerály ani vlákninu a organismus mírně překyselí. Můžete pociťovat pálení žáhy a problémy s trávením. Proto je lepší místo bílé mouky použít celozrnnou (špaldovou, pohankovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou).

2. Náhrada bílého cukru

Často se bílý cukr nahrazuje třtinovým cukrem nebo přírodními sladidly, ale jejich množství v receptech bývá úplně stejné. Kalorie jsou stejné, glykemický index vysoký, a přitom je recept vydávaný za zdravý. Prvním krokem je tedy výběr vhodnějšího sladidla. Mohou to být přírodní sirupy (javorový, agávový, datlový), sladěnka nebo ovoce – rozmixované čerstvé nebo namočené sušené. I to jsou zdroje jednoduchých cukrů, proto určitě vyzkoušejte doslazení stévií – přírodním a zároveň nekalorickým sladidlem, se kterým ušetříte až polovinu kalorií.

3. Náhrada máslaZdravá vánoční kuchařka

Kolikrát vidím nadpis „zdravé cukroví“, a přesto je v něm pořád spousta másla a tím i nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Náhrada másla například rostlinnými oleji nebo ořechovými pastami je sice lepší variantou, ale kalorie jako kalorie. Zkuste tedy množství tuků celkově snížit. Uvidíte, že výsledek bude téměř k nerozeznání. Aby těsto nebylo tolik suché, přidávám trochu tekutého sirupu nebo pár lžic mléka.

4. Náhrada tučných krémů

Místo těžce stravitelných a časově náročných krémových cukrovinek zkuste krémy z tofu, ořechů nebo ořechového másla, sušeného ovoce nebo džemů s nižším obsahem cukru (viz recepty). Krémy můžete dosladit jen stévií nebo pokapat rozpuštěnou hořkou čokoládou. Nic víc opravdu není třeba.

5. Náhrada kypřidel s fosfáty

Běžný kypřicí prášek obsahuje fosfáty, které podporují vylučování vápníku z organismu. Vhodnou náhradou jsou kypřidla bez fosfátů (vinný kámen, jedlá soda).


Tuto knihu Zdravá vánoční kuchařka koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách vydavatelství Mladá fronta

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zdravá vánoční kuchařka:

Zdravá vánoční kuchařka
Zdravá vánoční kuchařka
Zdravá vánoční kuchařka
Zdravá vánoční kuchařka
Zdravá vánoční kuchařka
Zdravá vánoční kuchařka
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !