Autor: Iva Veselá
Nakladatelství: Mladá fronta
Datum vydání: 2015
Pevná bez přebalu matná
Formát: 140 x 210
Počet stran: 152
Cena: 215 Kč
Autorka knihy, zakladatelka výživové poradny Food Life a sportovní dietoložka, představuje více než 60 receptů na odlehčené verze klasických druhů vánočního cukroví, typického pečiva, nápojů, slaných pamlsků i hlavních jídel ze štědrovečerního menu, které vytvořila a osobně vyzkoušela. Kromě toho uvádí i méně známé recepty na sladké raw cukrovinky, nevšední kuličky či lahůdky cizích kuchyní.
Všechny jsou jednoduché, chutné a na rozdíl od těch tradičních je lze konzumovat bez výčitek svědomí. Text doplňuje mnoho zajímavých tipů a rad, jak nahradit obvyklé ingredience - mouku, tuky, cukry, vejce - takovými, které snižují celkovou kalorickou hodnotu pokrmů, jsou zdraví prospěšnější a přitom na českém trhu dostupné. Autorka prozrazuje i některé finty na usnadnění přípravy a dosažení co nejzdařilejšího výsledku.
Ukázka z knihy
Zdravá vánoční kuchařka
1. Celozrnná mouka namísto bílé
Bílá mouka neobsahuje vitamíny, minerály ani vlákninu a organismus mírně překyselí. Můžete pociťovat pálení žáhy a problémy s trávením. Proto je lepší místo bílé mouky použít celozrnnou (špaldovou, pohankovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou).
2. Náhrada bílého cukru
Často se bílý cukr nahrazuje třtinovým cukrem nebo přírodními sladidly, ale jejich množství v receptech bývá úplně stejné. Kalorie jsou stejné, glykemický index vysoký, a přitom je recept vydávaný za zdravý. Prvním krokem je tedy výběr vhodnějšího sladidla. Mohou to být přírodní sirupy (javorový, agávový, datlový), sladěnka nebo ovoce – rozmixované čerstvé nebo namočené sušené. I to jsou zdroje jednoduchých cukrů, proto určitě vyzkoušejte doslazení stévií – přírodním a zároveň nekalorickým sladidlem, se kterým ušetříte až polovinu kalorií.
3. Náhrada másla
Kolikrát vidím nadpis „zdravé cukroví“, a přesto je v něm pořád spousta másla a tím i nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Náhrada másla například rostlinnými oleji nebo ořechovými pastami je sice lepší variantou, ale kalorie jako kalorie. Zkuste tedy množství tuků celkově snížit. Uvidíte, že výsledek bude téměř k nerozeznání. Aby těsto nebylo tolik suché, přidávám trochu tekutého sirupu nebo pár lžic mléka.
4. Náhrada tučných krémů
Místo těžce stravitelných a časově náročných krémových cukrovinek zkuste krémy z tofu, ořechů nebo ořechového másla, sušeného ovoce nebo džemů s nižším obsahem cukru (viz recepty). Krémy můžete dosladit jen stévií nebo pokapat rozpuštěnou hořkou čokoládou. Nic víc opravdu není třeba.
5. Náhrada kypřidel s fosfáty
Běžný kypřicí prášek obsahuje fosfáty, které podporují vylučování vápníku z organismu. Vhodnou náhradou jsou kypřidla bez fosfátů (vinný kámen, jedlá soda).
Tuto knihu Zdravá vánoční kuchařka koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách vydavatelství Mladá fronta
ZUZI
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz