-Komerční sdělení-
Při tvorbě domácí zmrzliny můžete použít různé základní suroviny, rozhodování ale většinou ovlivňují dvě věci - jestli máte k dispozici čerstvé ovoce a jestli máte dostatek času se jeho zpracování věnovat.
Pokud chystáte pohoštění na poslední chvíli nebo máte za zády neposedné dítě, výlet do obchodu a následné mixování si rádi ušetříte. A báječkou surovinou pro domácí mražené domácí osvěžění jsou pyré a mošty. Ta od českého Ovocňáku jsou jen z česko-slovenského ovoce, jsou šetrně zpracované, takže plné vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek a k tomu doma ve spíži na rozdíl od čerstvého ovoce vydrží i měsíce a zmrzku si tak můžemne udělat úplně kdykoliv.
Na první tip se vám doma bude hodit pořádné zásoba Ovocňákova pyré, tedy ideálně bag-in-box, protože téhle zmrzky nebudete mít jen tak dost. Zkuste z nich vykouzlit třeba višňovou smetanovou zmrzlinu! Potřebovat budete jen špetku mleté skořice, půlpytlík vanilkového cukru, 200 ml smetany ke šlehání (33 %), ideálně čerstvé višně a 300 g Ovocňákova višňového pyré. Vyšlehejte šlehačku s cukrem, směs vmíchejte do pyré a přidejte višně a skořici podle chuti. Šup s tím do mrazáku a pak už stačí servírovat! Buď samotné nebo s porcí višní a šlehačky navíc.
Vodovka
Kdo neholduje smetanovým zmrzlinám, ocení „vodovku“, která je navíc hotová za 10 vteřin! Vyberte si jeden z 10 druhů Ovocňákova pyré, do 500 g vmíchejte 80 g cukru, nalijte do formiček, vsuňte špejle a po pár hodinách v mrazáku můžete lízat! Fajnšmekři můžou přidat citronovou šťávu i kousky čerstvého ovoce.
Jogurtová
Pro ty, kdo se bojí kulinárních experimentů na vlastní pěst, připravil Ovocňák ve spolupráci s kuchařkou jednu exotičtější zmrzku. Marketa_v_troubě vymyslela skvělé hruškovo-rakyníkové nanuky, které okořenila solí a kardamomem a zjemnila řeckým jogurtem s kapkou medu. Jsou famózní a ověřené!
Ovocňák iacta est!
neboli Kostky jsou… zmraženy!
Pitný režim je důležitý, ale má to svoje hranice. Čistá voda se totiž dost rychle „přejí“ a zkrátka se pitný režim doplňuje snáz něčím dobrým. :-) Pokud už jste vyzkoušeli zaručené recepty jako oživit karafu citrusy, mátou, malinami, ale vaše chuťové pohárky pořád volají po změně, pojďte na to jinak. Vyberte si svůj oblíbený mošt (na Ovocnak.cz jich je na výběr 16 druhů!), nalijte ho do tvořítek na led a nechte zmrznout. Půlku sklenice pak naplňte kostkami Ovoledu, dolijte vodou nebo sodovkou a nechte se pomalu osvěžovat lehkým ovocným nápojem.
Dětem cuc zakázán ;)
U všech typů zmrzlin počítejte s tím, že bude tužší a “zmrzlejší” než její kamarádky z obchodu, a pokud nemáte zmrzlinovač, textura bude lehce hrubší, protože se v ní vytvoří větší krystalky vody. Podle svojí chuti také zhodnoťte přidávání cukru. Ovoce je dost sladké samo o sobě, někdo ho nepotřebuje dosladit vůbec, někdo přidá lžičku a někteří si rádi osladí život trochu víc. Připravený základ by měl být každopádně o malinko sladší než pyré, které byste jedli normálně, chlad totiž sladkost tlumí. A volba ovoce? Podle chuti! Jablko, hruška nebo švestka jsou hvězdy vodové kategorie, višeň, jahoda nebo meruňka si zase užijí smetanovou lázeň.