Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 22.01. 2025
Dnes má svátek Slavomír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zkuste hit tohoto podzimu – opuncii

19. 10. 2016 | Péče o tělo
Chodíte po obchodě a říkáte si, co je to za zvláštní ovoce? Malé, oválné, zbarvené do žlutočervena s podivnými černými tečkami. Je to opuncie neboli kaktusový fík. A jak už název napovídá, roste na kaktuse. Přesněji na Opuncii mexické. Původ je tedy také jasný, poprvé se opuncie objevila v Mexiku.

Co vás ale možná překvapí, je fakt, že se cíleně začala pěstovat už před více jak 8000 lety a existuje víc než 200 různých druhů. Z oblasti Střední Ameriky se postupně rozšířila na sever do Kanady a na jih až k Ohňové zemi. S objevením Ameriky a mořeplaveckými výpravami se dostala dále do světa. Dnes se  pěstuje v Mexiku, Brazílii, Bolívii, jižní Africe, Indii a v Itálii.

Plod kaktusu je krásně zbarvený, od zelené přes žlutou až červenou. Velikost opuncie se pohybuje kolem 5-10 cm a tvarem je oválná. Na co si určitě dejte pozor, jsou drobné trny. V obchodě jsou opuncie většinou očištěné, ale sotva viditelné trny se dají snadno přehlédnout a můžou dost potrápit. Proto opuncii radši očistěte ještě doma před konzumací. Nejlépe drsnou stranou kuchyňské houbičky, kterou poté zahoďte. Trny se snadno zabodnou do prstů, ale při konzumaci třeba i do jazyka nebo hrdla. A to nechceme.

opuncieSlupka opuncie se nejí. Nejjednodušší je opuncii oloupat podobně jako banán. Aby se vám lépe loupala, nechte ji na pár hodin koupat ve studené vodě a půjde to raz dva. A teď už vám nic nebrání v tom si opuncii jak se patří vychutnat. Chuťově vám může připomínat šťavnatější fík či hrušku. Barva dužiny se může lišit druh od druhu, ale nejčastěji narazíte na žlutou nebo červenou. V dužině jsou také tvrdá semínka, která můžete klidně sníst, pokud vám nevadí.

A proč opuncii jíst?

1.    Posiluje imunitu
S přicházejícím podzimem a sychravým počastím je to určitě dobrá prevence. Obsažený vitamín C pokryje až třetinu doporučeného denního příjmu.

2.    Prevence před kardiovaskulárním onemocněním
Obsažená vláknina a draslík napomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak. Tím pak chrání cévy před zanášením a znamenají tak prevenci infarktu nebo mozkové mrtvice.

3.    Pomáhá při žaludečních potížích
Rostlinný sliz chrání sliznici žaludku a celého trávicího traktu. Vláknina pomáhá čistit střeva a navozuje pocit sytosti.

4.    Napomáhá hubnutí
Unikátní složení a poměr vitamínů a enzymů způsobují to, že se při konzumaci opuncie zachytí tuky a znesnadní se tak jejich uložení v těle.

Tip na recept

Zkuste si doma udělat banánové lívance s opunciovým krémem.
Lívance (asi 6 malých lívanců)
Banán, dobře zralý    1
Vejce    1
Mouka polohrubá    2-3 lžíce
Mléko    1 lžíce
Kypřící prášek     1/2 lžičky

Krém
Opuncie, šťáva    3
Bílé víno    100ml
Smetana ke šlehání    100ml
Žloutky    2
Cukr    30g

Nejdřív si připravte krém z opuncie. Klidně si jej udělejte den předem. Opuncii nechte namočenou pár hodin ve studené vodě. Poté ji buď oloupejte, nebo podélně překrojte a vnitřek vydlabejte lžící. Šťávu z opuncie vylisujte přes sítko a smíchejte s bílým vínem. Dejte pozor, aby se vám do směsi nedostaly pecičky, které jsou uvnitř opuncie.

Vyšlehejte si žloutky s cukrem a smíchejte se směsí opuncie a vína. V čisté nádobě si vyšlehejte  i šlehačku, a poté smíchejte s ostatními ingrediencemi. Vzniklý krém nechejte v lednici nejméně 2 hodiny dobře vychladit. Pokud krém nemá požadovanou konzistenci, můžete jej zahustit třeba želatinou nebo tvarohem.

Pro přípravu lívanců si nejdřív vidličkou rozmačkejte banán. Poté přidejte vajíčko a dobře promíchejte. Postupně přidejte směs mouky a kypřícího prášku. Pokud je směs moc tuhá, přidejte mléko. Těsto by mělo být o trochu hustší než na palačinky.
Lívance udělejte na pánvi a podávejte s krémem z opuncie a bílého vína. Dozdobte plátky kokosu.

Zdroj, foto: Titbit


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zkuste hit tohoto podzimu – opuncii:

Zkuste hit tohoto podzimu – opuncii
Zkuste hit tohoto podzimu – opuncii
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mně opuncie nechutnala, ale možná upravenou na krém, bychom mohli ještě zkusit, když je zdravá jak se píše v článečkuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ďakujem, veľmi zaujímavá informácia.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles