Jsou země, kde je riziko nákazy virem hepatitidy A velmi nízké. Mezi tyto státy patří vyspělé země Evropy, Severní Amerika s výjimkou Mexika, Japonsko, Austrálie a Nový Zéland. Úplně nejméně případů je v severských státech Evropy.
Rozvojové země jako ráj pro žloutenku
V zemích třetího světa je nákaza hepatitidou A běžná. Cestovatelé se mohou nejsnáze nakazit v zemědělských oblastech těchto zemí. Ještě většímu riziku se vystavují ti, kteří pozřou tepelně neupravené jídlo nebo pití. V rozvojových zemích je často hygiena na velmi nízké úrovni. Největší nebezpečí hrozí turistům, kteří zamíří do Afriky, Asie, Jižní a Střední Ameriky. V těchto oblastech může být až 150 nemocných osob na 100 000 obyvatel.Hygienický banán
Hepatitidou A se může člověk nakazit prakticky kdekoli. Při cestách do zahraničí je nebezpečí nákazy vyšší. Každý cestovatel či turista by proto měl dbát na dostatečnou hygienu. Současně je velmi důležité vyhnout se možným nebezpečným potravinám a nápojům. Je nutná jejich pečlivá tepelná úprava. Odborníci také například doporučují jíst raději ovoce s dobře odstranitelnou slupkou (například banány) namísto třeba broskví a vyhýbat se konzumaci mořských korýšů.
Dodržování těchto jednoduchých pravidel může cestovatele uchránit od nepříjemných zážitků z dovolené. Nejlepší prevencí je ale samozřejmě očkování.