Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tipy a rady pro skladování a konzumaci potravin v letních měsících

20. 07. 2011 | Škola vaření
Léto je obdobím, které většina z nás tráví na chatách a chalupách, griluje s přáteli nebo si někde u vody dopřává dobré jídlo a pití. Jak ale zajistit, aby nám potraviny vydržely během horkých letních dnů co nejdéle čerstvé a jak zacházet s choulostivými potravinami? Na co všechno musíme myslet během letních měsíců, abychom si nezkazili chuť a ušetřili náš žaludek?

Investujte do chladicích tašek a vakuových balíčků
V letním období se opakovaně výrazně zvyšuje výskyt trávicích potíží, jejichž hlavní příčinou jsou nakažené (kontaminované) potraviny. Takovým problémům se můžeme vyhnout, pokud budeme dodržovat hygienická pravidla a zásady správného zacházení a skladování potravin. Při větších nákupech, na které zpravidla vyrazíme autem, je nutné mít v létě na paměti, že teplota auta v zavazadlovém prostoru je na vyhřáté parkovací ploše vysoká a chladírenský řetězec pro choulostivé potraviny je při jízdě domů přerušen. V takových případech tipy-a-rady-pro-skladovani-a-konzumaci-potravin-v-letnich-mesicichje vhodné použití termotašek, které zajistí udržení teploty při převozu. Tuto praktickou pomůcku oceníte zejména při delší jízdě, např. v pátek odpoledně v dopravní zácpě a zdlouhavé cestě na chalupu. Praktické je také využití vakua. Ve vakuových balíčcích můžete skladovat prakticky cokoliv. V balení bez vzduchu vydrží zejména káva, mouka nebo rýže. Uchovají si čerstvost, čistotu a toto balení je alespoň jednou z dalších menších překážek pro myši či jiné hlodavce, kteří rádi sídlí na chatách a chalupách. Potraviny můžete takto skladovat nejen ve spíži, ale i v lednici nebo mrazničce. Vakuum oceníte i na dovolené, kdy si nachystáte balíčky potravin přesně podle množství, které najednou spotřebujete.

Dávejte pozor především na tzv. choulostivé potraviny
Jedná se o potraviny s krátkou dobou použitelnosti, jako jsou maso (zvláště mleté), ryby, drůbež a výrobky z nich (pomazánky, omáčky), dále mléko a mléčné výrobky, vejce a výrobky z nich (domácí majonéza, sladké zákusky s krémem) a lahůdky (měkké uzeniny, lahůdkové saláty). Důvodem, proč být při přechovávání těchto potravin obzvláště opatrní, je také vyšší obsah vody, která vytváří příznivé prostředí pro množení mikrobů. Potraviny a pokrmy lze chránit před kontaminací řádnou tepelnou úpravou, správným skladováním a vůbec vhodnou celkovou manipulací. Protože konzumované potraviny či pokrmy nejsou sterilní, měli bychom zabránit správnou manipulací, aby se v nich bakterie množily. Tím zabráníme předčasnému zkažení potravin nebo dokonce nepříjemným následkům jejich konzumace.

Letní grilování a základní pravidla manipulace se syrovým masem    
Vysoké riziko nákazy z potravin (hlavně z kuřecího masa) představuje naše tolik oblíbená letní aktivita – grilování. Pro manipulaci se syrovým masem doporučujeme v domácnosti používat pouze prkýnko na syrové maso a také nářadí (nůž, sekáček apod.) určené pouze na syrové maso. Před i po manipulaci s masem si řádně umyjte ruce, protože jedním z hlavních důvodů vzniku střevních infekcí je konzumace špatně tepelně upraveného masa a dalších potravin. Ugrilované maso nesmí být připálené (při teplotě vyšší než 200 °C mohou vznikat ve zvýšené míře karcinogenní látky) ani nedopečené. V polosyrových částech přežívají bakterie, kterým krátké a nedostatečné zahřátí neublíží. Pokud bylo maso pečeno aspoň deset minut a teplota při grilování i uvnitř dosáhla 70 °C, je jídlo bezpečné. Ugrilované maso se nesmí pokládat na místo, kde předtím leželo maso syrové, stejně není doporučeno používat na syrové a hotové maso stejné náčiní. Po manipulaci se syrovým masem je nutné pečlivé umytí rukou. Tepelná úprava pokrmu musí být vždy dostatečná. Pokud chceme pokrm po uvaření či upečení podávat později, musíme ho co nejrychleji zchladit, případně následně rychle zmrazit. Potom bychom měli pokrm ohřát na dostatečně vysokou teplotu (obvykle 70 °C), abychom zničili bakterie, které ho mohly mezitím kontaminovat.

Jak správně rozmrazovat

Případné rozmražení potraviny před kuchyňskou úpravou je ideální v chladicím zařízení s teplotou nejvýše +4 oC. Rozmrazování ve vodě nebo při kuchyňské teplotě je nepřípustné, a to zejména proto, že může docházet ke snižování nutriční hodnoty potravin, rozvoji nežádoucích mikroorganismů a ohrožení zdravotní nezávadnosti připravovaných pokrmů. Jednou rozmražené nebo částečně rozmražené potraviny nesmí být zmraženy opakovaně. Uvolněnou tekutinu, která vznikne při rozmrazování masa a drůbeže, ihned odstraňujte. Předměty, které se s tekutinou dostaly do kontaktu (také příslušenství chladničky nebo pracovní plochy) pečlivě očistěte, v případě potřeby proveďte dezinfekci, protože tekutina, která se tvoří při rozmrazování, může obsahovat mikroorganismy způsobující onemocnění z potravin. Hrubou hygienickou závadou je odkap uvolněné tekutiny při rozmrazování masa např. do připravené tatarské omáčky při nevhodném umístění v ledničce. Je nutno kontrolovat dokonalé rozmrazení zejména velkých kusů, jako jsou stehna a prsní svalovina drůbeže. Nedostatečné rozmrazení může při následném tepelném zpracování způsobit, že nebude dosažena teplota potřebná pro řádné propečení masa. I zmrazené potraviny mají svou dobu spotřeby, v tomto případě se jedná o dobu minimální trvanlivosti. Každá zabalená zmrazená potravina má na etiketě uvedeny podmínky skladování a k nim přiřazenou trvanlivost.

Nakupujte rozumně
Na své zdraví myslete už při nákupu. Rozhodně nekupujte potraviny s porušeným obalem, prošlým datem použitelnosti nebo nečerstvým vzhledem. Kupujte takové množství, které jste schopni do data spotřeby zkonzumovat, ideálně však menší množství a pravidelně. Čerstvé potraviny jsou pro lidský organismus tím nejlepším.

Zdroj: Albert

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !