Pokud jíte dostatečně velká množství zeleniny, můžete zlepšit stav svých střev, poněvadž zelenina, obzvláště pórek, česnek, cibule a artyčoky mají "prebiotický" efekt na střeva. To znamená, že vám pomohou vytvářet vlastní zdraví prospěšné bakterie, které jsou velmi důležité pro zdraví střev.
V posledních letech je mnohem více lidí, kteří pochopili, že potrava je naším lékem a že to, co jíme, může mít významný vliv na naše zdraví. Ovšem pokud žijete rychlým způsobem života, po většinu dne spoléháte na připravená jídla, a při tom konzumujete tzv. "mrtvou" potravu, která se vyznačuje jen velmi malou antioxidační aktivitou a neobsahuje téměř žádnou vlákninu.
Není náhodou, že některé nemocnice (v Anglii) mají oddělení pro léčbu zácpy dětí do 6 let věku!
Před 30 lety jsme o ničem podobném neslyšeli, ale zkusili jste se někdy zamyslet na tím co dětí jedí v tzv. "fast foodech"? Je to strava "přecpaná" tuky a absolutně bez vlákniny. Vláknina je při tom životně důležitá pro zdraví střev. Máte-li jíst dokonalou stravu, potom musíte jíst dostatečné množství vlákniny.
Skutečnost, že jen málokdo z nás zkonzumuje denně doporučovaných 26-35 g vlákniny vede k jedinému závěru, že nejíme dost čerstvé potravy.
Takže vaše stravování je velmi důležité, ovšem i zde paltí jedno významné pravidlo, které říká, že není důležité co jíte, ale jak to strávíte !
Podívejme se tedy nejprve na naše trávení:
Žvýkejte potravu
Naše trávicí ústrojí je úžasná věc. Zpracovává potravu, kterou jíme, a vylučuje zbytky, které nestrávíme. Ovšem někdy faktory jako stres, špatné zdraví, stárnutí či dnešní zpracovaná strava mohou mít za následek, že trávicí ústrojí nefunguje tak, jak by mělo.Pokud k tomu přidáte fakt, že miliony lidí denně do sebe rychle nahází zpracovanou potravu, aniž by se zdržovali pořádným rozkousáním, není žádným překvapením, že mezi nejprodávanější produkty v lékárnách patří přípravky na podporu trávení.
Často ovšem tyto přípravky pouze maskují příznaky, aniž by řešily příčiny problémů.
Žvýkání je první část trávicího procesu a lidé ho často podceňují. Dobré zvlhčení potravy je důležité, aby se spojily trávicí enzymy s potravou a abychom mohli strávit potřebné živiny. Sliny zvlhčují potravu a tím usnadňují polykání. Jsou také bohaté na trávicí enzymy, které rozkládají sacharidy.
Další enzymy jsou potom vylučovány slinivkou a játry, aby mohlo docházet k trávení potravy ve střevech, nicméně celý tento proces probíhá mnohem lépe, když je potrava v ústech řádně rozmělněna a zvlhčena.
Když hovoříme o žvýkání, stojí za to se zmínit i tom, kdy a jak jídlo zapíjet. Ideální scénář by byl, kdybychom se dobře napili ještě před konzumací jídla. To znamená, asi 25-30 minut před jídlem. Tak bychom se vyhnuli tomu, že budeme mít žízeň během jídla.
Nadměrné pití tekutin během konzumace jídla může totiž rozředit trávicí enzymy a tím bránit dobrému trávení. Samozřejmě, tak jako ve všem, musí být i zde jakási rovnováha. Neříkám, že bychom neměli nic pít ani, že bychom neměli pít v přiměřeném množství víno během oběda, či večeře, ovšem určitě bychom měli toto pití omezit na minimum.
Káva či čaj bezprostředně po jídle rovněž není nejlepší řešení z téhož důvodu. Nejlepší je nechat si 30- minutovou přestávku po jídle, než si dáme něco k pití.
Mnozí lidé si neuvědomují, že zdravé trávicí ústrojí a zdravá střeva spolu velmi úzce souvisí. Pokud je potrava efektivně rozložena, je mnohem snažší ji strávit, což znamená nejen to, že životně důležité živiny jsou lépe vstřebávány v tenkém střevě, ale také to, že nestrávené zbytky mnohém lépe projdou střevy.
Potrava, která zůstane nestrávena, se může v tlustém střevě fakticky stát dráždivým prvkem.
Shrnutí:
1. Žvýkejte potravu pomalu a řádně a snažte se, aby byla co nejvíce tekutá. Tím snížíte nároky na trávicí ústrojí a podpoříte vylučování všech důležitých trávicích enzymů.
2. Překotnost v konzumaci jídla vede k nadměrné tvorbě plynů, takže se snažte mít ústa zavřená, když žvýkáte (ostatní to ocení). Nadýmání v podbříšku může být příznakem zaražených větrů.
3. Nejezte příliš pozdě večer.
4. Odpočiňte si po každém jídle.
5. Jezte menší porce a omezte tuky v potravě jak jen je to možné.
Staré Zen přísloví říká : " Ranní ptáče může dostat červa, ospalejší myš dostane sýr" a lze aplikovat na to, jakým způsobem máme jíst - NESPĚCHAT!
V určitém období, pokud trávení probíhá ve stresu, je užitečné přidávat trávicí enzymy formou různých doplňků.
Jste to, co jíte
Žvýkání potravy a dostatečný čas na jídlo jsou prvním krokem, který musíme učinit. Dalším krokem je snaha jíst úplnou, celistvou stravu.
Čtěte také další související články:
Jak překonat zácpuZácpa v těhotenství, problém, o kterém se málo hovoří
Dopřejte jarní očistu také svému zažívání
Potraviny, kterých se naše tělo těžko zbavuje