Mléko a mléčné výrobky jsou nedílnou součástí jídelníčku dětí i dospělých. Jejich přínos pro zdraví je značný. Bohužel spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice v dlouhodobém horizontu klesá. Mohou za to i mýty, které se o mléce tradují.
Základní sortiment mléčných výrobků
• Konzumní mléka a smetany
• Máslo
• Fermentované mléčné výrobky
• Sýry
• Zahuštěné mléko
• Sušené mléko
• Koncentráty mléčných bílkovin
• Mražené smetanové a mléčné krémy
• Syrovátka
• Podmáslí
Význam mléka a sýrů ve výživě
Kravské mléko díky tomu, že nám slouží již v útlém věku jako náhražka mateřského mléka a později jako jedna ze základních potravin, má na naše zdraví mimořádný vliv. Je to nejkomplexnější potravina, kterou matka příroda vymyslela.
Mléko je zdrojem:
• vysoce kvalitních bílkovin
• vápníku
• hořčíku
• inositolu
• biotinu
• vitaminů A a D
• vitaminů B1 (thiaminu) - zejména v některých mléčných výrobcích a B2 (riboflavinu), dalších vitaminů B.
Mléko kravské je poživatinou, která je významným dodavatelem širokého spektra živin jako jsou minerální a stopové prvky např. zinek, měď, selen, fosforu a jód zvláště vzhledem k množství konzumace mléka a mléčných výrobků.
Velký zdravotní význam je přisuzován zakysaným mléčným výrobkům (kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod.). Jak napovídá název, stěžejním technologickým krokem při jejich výrobě je kysání (fermentace). K fermentaci se používají speciální mikroorganizmy (probiotické kultury). Dostatek probioticky působících mikroorganizmů je nezbytný pro správné složení mikroflóry zažívacího ústrojí, což má značný vliv na zdraví. Významná je např. ochrana střevní sliznici před tvorbou a vstřebáváním toxických látek, zlepšené zažívání, posílení imunitního systém a pomoc při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jednotlivé kysané mléčné výrobky se liší podle druhu použitých mléčných kultur, přičemž jeden výrobek může obsahovat směs různých kultur.
Sýry jsou důležitým zdrojem pro lidský organismus nepostradatelných bílkovin. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny nezbytné pro lidskou výživu, zvláště lysin, který chybí v rostlinných bílkovinách. Obsah bílkovin převyšuje podíl bílkovin v mase, výhodná je také vysoká stravitelnost bílkovin sýra až 95 %. Denní doporučená dávka bílkovin je ze 100g tvrdého sýru hrazena ze 40 až 50 %.
Především aminokyselinám - kyselině asparagové a glutamové - se přisuzuje podpůrný účinek na vylučování žaludečních šťáv. Při zrání sýrů je hlavní bílkovina kasein rozkládána až na volné aminokyseliny, z kaseinu se v průběhu zrání uvolňují biologicky aktivní peptidy, které mají řadu pozitivních účinků na zdraví.
Sýry se vyznačují vysokým obsahem minerálních látek, především vápníku, který je nezbytný pro růst a zdraví kostí a zubů. Na vápník jsou bohaté sýry s vysokým obsahem sušiny, které jsou také tužší a kompaktnější. K pokrytí denní potřeby vápníku stačí sníst 100 g tvrdého sýra nebo dvaapůlkrát tolik sýru měkkého. Neméně důležité jsou i další minerálie jako fosfor, hořčík, sodík, draslík, stopové prvky.
Tuk v sýrech je nositelem chuti a konzistence sýrů, je bohatý na vitaminy rozpustné v tucích, především vitaminy A a E. Větší množství vitaminů skupiny B najdeme v plísňových sýrech, u sýrů s modrou plísní mléčný tuk významně ovlivňuje výslednou chuť sýrů.