Deset důvodů, proč bychom neměli ryby v jídelníčku vynechat!
1. Několik způsobů přípravy
Rybu si můžete připravit i doma, snažte se pokud možno vybírat z ryb čerstvých nebo chlazených. Ryby můžete upravit několika způsoby, ale vždy s ohledem na druh. Lín je ideální na smažení či grilování, pstruha můžete snadno upéct nebo připravit na pánvi, siven je vynikající pošírovaný, dušený nebo pečený a sumce si můžeme snadno připravit v troubě anebo na pánvi.2. Lahodná chuť
Správně upravená ryba, pohladí vaše chuťové pohárky. To, jak bude ryba chutnat se odvíjí nejen od druhu ryby, ale také od toho, zda je čerstvá či mražená. U mořských ryb zpravidla platí, čím větší, tím lepší a s méně kostmi, u sladkovodních ryb mohou být velké, tedy starší ryby tučnější.3. Pocit lehkosti
Ať už si hlídáte váhu nebo máte naordinovanou dietu lékařem, či jen vám prostě nedělají dobře těžká jídla, je vhodné sáhnout po rybě. Ryba je lehká a snadno stravitelná, a tak se pocitu těžkosti vyhnete a zažívání vám za to poděkuje. Samozřejmě je důležité připravit rybu tak, aby bylo použito minimum tuků a její lehkost byla zachována, což znamená vyhnout se klasickému smažení v trojobalu.4. Kvalitní zdroj vitaminu D
Zdrojem vitaminu D je sluneční záření, některé houby, vaječný žloutek a hlavně ryby. Denně by dospělý člověk měl přijmout cca 1000 IU (IU je mezinárodní jednotka) a více. Vitamin D je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, zdravé kosti, jako prevence diabetu, rakoviny, demence apod. Doporučenou denní dávku dokáže pokrýt 150 - 200 g ryby.5. Ryba jako bohatý zdroj bílkovin
Bílkoviny neboli proteiny jsou jednou ze základních stavebních látek organismů. Nejenže zahánějí hlad (trávíme je až 3 hodiny), ale také pomáhají k odbourávaní tuků a podílí se na obraně organismu. Každý pokrm by měl obsahovat dostatek bílkovin. Maso sladkovodních ryb je tvořeno z 15-20 % bílkovinami (kapr 22,9 g, sardinky 18 g, pstruh 20,55 g, losos 21 g).6. Zdroj důležitých živin pro správný vývoj a fungování organizmu
Omega-3 mastné kyseliny, vitaminy skupiny B, hořčík, selen, bílkoviny, vitamin D a mnoho dalších potřebných látek obsahují sladkovodní a mořské ryby. Takové složení je pro lidský organismus blahodárné a prospívá jeho správnému fungování. Je prokázáno, že konzumace ryb také snižuje vznik revmatoidní artritidy, roztroušené sklerózy, srdečních onemocnění, mrtvice diabetu prvního typu a dalších autoimunitních onemocnění.7. Konzumace ryb zlepšuje kvalitu spánku
Stres, vyčerpání a nedostatek pravidelného odpočinku se velmi často podílí na nespavosti, kterou trpí nemalá část populace. Studie ukazují, že při konzumaci ryb 3krát týdně se zlepší kvalita spánku a zvýší se energie během dne.8. Konzumace ryb v dětství pomáhá jako prevence astmatu
Astma je chronický zánět dýchacích cest a patří k nejčastějším onemocněním v dětském věku. Odborné studie ukazují, že pravidelná konzumace ryb dokáže snížit riziko vzniku astmatu až o jednu čtvrtinu.9. Přispívají k ochraně zraku ve stáří
Lidé, kteří jí vice ryb, mají daleko menší riziko, že se u nich s věkem vyskytne makulární degenerace, což je nejčastější příčina poruch zraku a slepoty.10. Konzumace ryb slouží jako prevence a léčba deprese
Deprese je závažné onemocnění, kterým trpí čím dál více osob. Za posledních deset let vzrostl počet takto nemocných o pětinu. Omega-3 mastné kyseliny fungují jako prevence proti depresi a zvyšují účinnost léčiv proti depresi. Konzumace ryb tak má značný vliv na vaši psychickou kondici.Ryby jsou zdravé, ale ne každý je umí připravit správně. Při troše cviku, to ale může zvládnout i začátečník.
Zdroj: Orea Hotels & Resorts