Základem správného stravovaní je pestrost, zásadou zdravého hubnutí pak odhodlání. V první řadě je nutné upravit stravovací návyky, pokud však chcete redukovat váhu a cítit se lépe, nezapomínejte také na pohyb, ten hraje ve zdravém hubnutí nezastupitelnou roli. Důležitá je zejména pravidelnost pohybové aktivity, která vede ke zrychlení metabolismu a brání takzvanému jo-jo efektu. Častou chybou redukčních diet bývá také nedostatek bílkovin a nedodržování správného pitného režimu.
Letní měsíce plné čerstvého ovoce i zeleniny a mnoha možností k výletům a sportování jsou pro začátek zdravého hubnutí ideálním obdobím. Kromě ztracených kil vám bude odměnou také získaná energie pro vaše oblíbené aktivity.
Co by nemělo v jídelníčku chybět
1. Jídelníček by měl být co nejpestřejší, jen tak v něm nebude chybět nic důležitého. Kromě ovoce a zeleniny by rozhodně neměly chybět mléčné výrobky, vejce, různé druhy libového masa a samozřejmě ryby, a to spíše ty tučnější. Pro začátek pomůže, když si jídelníček budete zapisovat.
2. Nejčastější chybou bývá nedostatek bílkovin ve stravě, které jsou pro zdravé hubnutí velmi důležité.
3. Udělejte ze zeleniny a ovoce součást každého denního jídla. Kromě čerstvých salátů si zeleninu dopřejte i restovanou, grilovanou, ve formě polévek nebo zeleninových krémů.
4. Nevynechávejte tuky, vybírejte však jen ty dobré, to znamená tuky rostlinného původu a ryby, které jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin. Preferujte oleje bohaté na omega-3 mastné kyseliny, tedy olej řepkový, lněný, konopný, z vlašských ořechů a samozřejmě oleje ve formě grilovaných tučných mořských ryb.
5. Vybírejte si jogurty do 3,5 % tuku a sýry kolem 30 % tuku v sušině.
6. Dbejte na dostatečný pitný režim a dávejte přednost neslazeným nápojům.
7. Nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu, a to alespoň 60 minut každý den nebo 90 minut jednou za dva dny. Pohyb spolu s bílkovinami zrychluje váš metabolismus a brání jo-jo efektu.
Co z jídelníčku vyřadit
8. Zapomeňte na smažená jídla a pokrmy připravované na větším množství tuku.
9. Vyhýbejte se uzeninám, výjimku tvoří kvalitní libové šunky.
10. Odepřete si dortíky a sladkosti. Když už mlsat, tak müsli tyčinky bez polevy, nejlépe bílkovinné, nebo kousek čokolády s vysokým procentem kakaa.
Recept pro vás - Kostkovaný salát
1/2 vodního melounu2 avokáda
200g sýru feta
1 vanička řeřichy
1 červená cibule
pár snítek máty
pár snítek pažitky
sůl
pepř
olivový olej
Meloun, avokádo i sýr pokrájejte na stejně velké kostičky. Na servírovací talíř je na přeskáčku vyskládejte vedle sebe, posypte řeřichou, cibulí, mátou i pažitkou, osolte a opepřete a případně zastříkněte olejem.
Zdroj, foto: Albert