Mám velmi citlivé zuby a často mě bolí, když piji příliš studené. Jak toto mohu zmírnit?
Mnoho lidí trápí nepříjemná citlivost zubů. A jedním z projevů je právě i reakce při pití studených nápojů. Nepříjemnou citlivost zubů může mít na svědomí několik různých příčin. Jsou to například obnažené zubní krčky vlivem paradentózy nebo špatného postavení a přetěžování zubů. Citlivost ale může být způsobena i úbytkem skloviny, zubním kazem, starými výplněmi, nebo celkově špatným stavem chrupu. Dobré je pravidelně čistit zuby, používat měkké kartáčky, které jsou šetrné na zubní sklovinu a nekonzumovat často kyselé ovoce. Trápí-li vás silná bolest z citlivosti zubů, je dobré zajít k zubnímu lékaři, který stanoví původ bolesti a zahájí případnou léčbu.
Existují nějaké správné standarty na tvrdost kartáčku? Nikdy nevím, jakou přesnou tvrdost si vybrat
U výběru kartáčku většinou platí pravidlo, že extrémy jsou špatné. Takže není dobré mít příliš tvrdý kartáček. Ten může při špatné manipulaci podráždit dásně a poškodit zubní sklovinu. Naopak velmi měkký kartáček zase potřebuje precizní techniku a dostatek času k řádnému vyčištění, proto je pro část pacientů také nevhodný. Pokud si zuby čistíte spíše tvrdším kartáčkem, tak ho držte jako tužku, nebudete tolik tlačit, jako když kartáček držíte pevně v pěsti.
Je pravda, že konzumace kyselého ovoce není pro zuby zdravá?
Ovoce má v sobě plno vitamínů a je pro tělo přínosem, ale zároveň také obsahuje cukry a kyseliny. Pozor si musíme dát zejména na citrusové plody, které díky obsaženým kyselinám odvápňují povrch zubní skloviny. Při přespříliš časté konzumaci, a hlavně v kombinaci se zlozvyky jako je skřípání a zatínání může dojít k nevratnému poškození a opotřebení zubů. Samozřejmě řešením není přestat jíst pomeranče či mandarinky, ale konzumovat je s mírou. Pokud již jíte kyselé ovoce, tak počkejte chvilku s čištěním zubů. Protože kyseliny obsažené v ovoci by při čištění mohli zubům uškodit.
Tento článek také můžete